No, jistě, vařením delším než 5 minut se skutečně většina vitaminů vytratí; také je ovšem dokázáno, že antikarcinogenní účinky rajčat se projeví právě až po jejich tepelné úpravě (dušení, pečení, vaření atd.) A rozhodně si nemyslím, že je správné dát dítěti jíst jen co, co ono samo chce. Většina dětí má rádo sladkosti, některé by jedly skutečně jen rohlík s kečupem...Ale my jsme přece za své děti zodpovědné a měly bychom vědět alespoň něco málo o výživě a o tom, co dětem prospívá. Samozřejmě dítě nenutím jíst něco, k čemu má odpor, ale uvařím, co má rádo (často polévky - vývary, kuře na více způsobů, kuskus apod.) plus zapojuji do stravy čerstvé ovoce a zeleninu apod. Některé uváděné výroky mi spíš připadají, že jsi synovi pohodlná uvařit nebo připravit nějaké jídlo, které by mu chutnalo a zároveň by bylo jeho tělu prospěšné. Tady přece nejde o to, kolik váží, zda mu hrozí obezita nebo ne, ale právě jde o ty látky, které jeho tělo potřebuje ke zdárnému vývoji. Ideální potrava je taková, která dodržuje rovnováhu mezi minerály, proteiny, cukry, tuky, vitamíny, vlákninou a vodou. Potrava má mít funkci stavební (minerální soli a proteiny), energetickou (cukry, tuky) a funkční (vitamíny, vláknina, voda). Myslíš, že to všechno rohlík s kečupem splní - není to jen určitá pohodlnost či by se dalo možná někdy říct i lenost?
Předchozí