Dnes jsem nakoukla na diskuzi a nechápu ,kde se v nás bere ta necitelnost s ,kterou dokážeme zraňovat jinou mámu ,které se nepodařilo kojit.Maminky nenechte se otrávit, že se vám to nedaří ,neboť ani v dřívější době se to ženám nedařilo akorát dřív ženy takovou matku litovali,protože její dítě nepřežilo.Teď ,Vás odsuzují,ale vy máte skvělou zbraň UM díky ,které vidíte své dítě vyrůstat a žit.Moje babička má už 98 let.Proto jsem za ní zašla a zeptala jsem se jí jak to dříve vlastně s tím kojením a nekojením bylo.Mimochodem jí to pořád ještě moc dobře myslí (kéž bych byla po ní).Takže dřív ženám ,kterým se nedařilo kojit měli tyto možnosti.
-opravdu chudá žena většinou své dítě pochovala ,pokud jí ovšem nevypomohla jiná žena.
A to buď svým MM nebo kravským mlékem(to ale jen v případě ,že byla služkou u sedláka a paní se nad ní slitovala).
Majetnější žena Své dítě krmila naředěným kravským mlékem,které mu pouštěla z pusy do pusinky.
Majetná žena si pořídila kojnou a to ne vždy jen, protože se ji nedařilo ,ale prostě se jí nechtělo bylo to pro ní pohodlnější.
V čem byly ženy dříve lepší?Těžko říci,své děti odkládali do sirotčinců ,nekojily. Pohrdali z odloženým dítětem(bylo to parchantě ,Nalezenec,spratek) a já nevím co ještě.Dítě nemělo prakticky žádnou šanci se zařadit do normální společnosti.
Takže naše doba si začala Vážit každého dítěte ,což je skvělé.Nevím proč si přestáváme Vážit ženy ,které se nedaří kojit a vyvíjíme na ni neuvěřitelný tlak.
Můj závěr je ,že jsme udělali ohromný skok dopředu což se dítěte týče ,ale s tím jsme udělali ohromný skok dozadu ,co se týče ženy.Takže vlastně nejsme o nic lepší než dřív.Snad jen v tom že dřív se dítě nemohlo bránit,ale dnes se Vy ženy určitě ubráníte já tomu věřím a určitě nejsem sama, ale je nás pořád hodně nedejte se a věřte v sebe samou.Romana
Předchozí