Daso,
jenomze takto otazka absolutne nestoji? Co jsi vsichni myslite, ze kdyz ma nekdo postizeny dite, ze mu zmekne mozek a nepral by svym ostatnim detem hezky zivot? Ja neznam zadnou rodinu, ktera by uvazavala, tak ze ma zdravi dite kvuli tomu, aby se staralo o to nemocne. Nebo ze zdravi sourozenec prevezme po jejich smrti 24 hod. peci o postizeneho. Vetsina se hodne snazi, aby dite bylo co nesamostatnejsi a zajistit mu bydleni, podle stupne postizeni. Akorat by bylo fajn, aby zdravi sourozenec, pripadne zakrocil pokud bude ten sourozenec s postizenim sikanovan, atd,, a kdyz si ho veme domu na Vanoce. I nepostizeny sourozenci obcas potrebuji pomoc. Kdyz moje segra zustala sama s dvema detma, tak jsme ji taky tri roky vypomahla...
Dalsi generalizace, ze mentalne postizeny si neuvedomuji sve postizeni. Hovorim o lidem od IQ 50 a vys ti si ho uvedomuji velmi dobre. To ze jsou na neco pomalejsi a nektery veci nejsou schopni nektere veci pochopit z nich nedela soc. idioty.
Predstav si, ze by ses najednou ocitla ve spolecnosti, kde je prumerne IQ 150. Vsechny veci jsou o dost rychlejsi, zlozitejsi.. V tu chvili mas o proti spolecnosti hendikep a spolecnost te povazuje za postizenou, retardovanou, jenomze jsi to porad ty se svyma pocitama... Proc ma skola, kterou navstevuji velmi tezce vzdelatelne deti {IQ 48- 65} ma za hlavni cil, aby se tyto deti vyrovnali se svym postizenim..
No ze bys cele dny plakala. Ono by te za chvili prestalo bavit. Ja jsem taky plakala i obcas stale poplacu, i autorka urcite plakala. Jenomze bud stravim cely zivot plakanim, nebo se synem spacham sebevrazdu, nebo se pritom vsem budu snazit radovat ze zivota.. Moje dite ma genetickou vadu o niz jsem predem nevedela, protoze jsem odmitla jit na geneticke testy. Nechtela jsem stat pred tim rozhodnutim. Neodsuzuji nikoho, kdo by sel z duvodu postizeni na potrat. Jenom zadam respekt, k tomu ze pro mne to bylo, neprijatelne.
Hanka urcite nepsala clanek kvuli, tomu by ji nekdo obdivoval, rekla bych ze ji ten obdiv i lehce obtezuje. Jenom chtela napsat, ze presto poklada svuj zivot a zivot svoji rodiny za spokojeny. A ver mi to nebo ne, ale ja se take citim spokojene, jasne ze mne obcas prepadnou chmury a lehka zarlivost. No kdo obcas "trosicku" nezarli na tu co meli v necem v zivote vice stesti v podobe mesiho zadku, nebo bohatsino manzela.