OK, tak ještě k těm nemluvňatům. Ano, podle některých utilitaristů má dokonce život dítěte hodnotu až od druhého roku. To neznamená, že by děti v prvním roce mohly být zabíjeny. Ale v tomto věku nemají děti žádnou hodnotu samy pro sebe. Jediná hodnota je v sociálních souvislostech – malé děti mají velkou hodnotu pro rodiče i širší rodinu. A i když se jich rodiče vzdají, mají taky v důsledku sociálních souvislostí právo na ochranu společnosti. To je rozdíl oproti embryím.
Každý normální člověk má v sobě intuitivní morální hodnoty. Pozor, vůbec to ale nesouvisí s křesťanstvím.
Nenarozené dítě má právě takovou hodnotu, jakou mu přikládají jeho vlastní potenciální rodiče. Nemá žádnou absolutní hodnotu. Což se o nemluvňatech říct nedá, ta už mají hodnotu pro celou společnost.
Dál to nehodlám rozebírat, nech si svoje hodnoty, já si nechám svoje.
K článku samotnému mám taky jednu nepatrnou výhradu, už jsem o ní psala. Ale vůbec mě neudivuje ani nepohoršuje, že všichni čteme stejný článek, ale každý z nás si ho sám pro sebe interpretuje odlišně. Nevím, koho zahrnuješ do samozvané intelektuální elity českých serverů, a jen tuším, kam počítáš sebe. Hloupost u sebe připouštím, ale hulvátství si nejsem vědoma.
P.S. Napadlo mě, kdybys náhodou chtěla pátrat po mém zaměstnavateli - mám písemně, že mohu používat internet v pracovní době "v přiměřené podobě k soukromým účelům".
Předchozí