| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Co děláte, když dítě nechce jíst?

... kecy typu "musíte vařit zdravá jídla a nedávat sladkosti", "nechat děti vyhladovět, však neumřou", případně "děti je třeba vylítat"...

Starší v pohodě, sladkosti nedáváme kvůli staršímu (reaguje na cukry hyperaktivitou), doma fakt nevedeme, nemáme, nekupujume. Mladší je strašlivý "nejedlík"... pro ilustraci - narozená čtyřkilová, ve čtyřech měsících 6,10 v šesti 6,40 v roce 8,10 (prej má dítě váhu za první rok ztrojnásobit - HAHA). Je dost vysoká, takže totální žížala, ve dvou letech v létě nosila kalhotky na 6 měsíců jako kraťasy... ty jediné z ní nepadaly. V nějaké fázi byla v poměru výška váha na mínus páté percentile.

Zkusila jsem nechat vyhladovět - výsledek ten, že nejedla cca dva dny... nepotřebuje. A když nejí, tak se jí podle mě scvrkává žaludek, takže pak nemá už pocit hladu vůbec.

Co funguje u nás - rybí tuk - jednak trošku přibírá, jednak mi přijde, že to trošku povzbuzuje apetit, navíc mám pocit, že aspoň má nějaké tuky a vitamíny. Ryby jí relativně ochotně - lososa atd., takže alespoň jednou týdně nějakou kvalitní rybu máme.

Dodržujeme režim - tj. jí se v určité hodiny, mezi jídly nenabízím nic dalšího. Pokud má v jedenáct osminku jablka, v půl jedný oběd prostě nesní a je schopná vše vyzvracet. Obvykle máme domluvu kolik toho sní (případně kolik smí nechat na talíři). Přijde mi že je pro ní důležité že "smí nechat".

Snažím se přidávat do jídel kalorie. Takový strouhaný sýr se dá propašovat do téměř všeho - do polévky, brkaše, rizota atd... dobrá "vycpávka" je smetana (příp. zakysaná smetana) - do omáček atd. Kupujeme plnotučné výrobky (mléko, jogurty atd.).

Dcera preferuje sladké chutě - miluje thajskou kuchyni (kupodivu jí nevadí ani ostřejší pokrmy - jen když je to sladké), brusinky na maso atd... takže se snažím vymýšlet jídla co jsou víc nasladko.

Snažím se kombinovat jídla tak, aby za den bylo alespoň jedno, které má hodně ráda... nechci aby žila sedm dní v týdnu o těstovinách posypaných sýrem (nejoblíbenější), ale pokud vím, že nesnědla moc k obědu, nebo že je jídlo, v kterém se bude nimrat, tak pak zařadím právě ty záchranné těstoviny se sýrem.

Opakovaným nabízením si na jídla zvykne a je pak ochotná pozřít i "novinku"... zapečené těstoviny mi poprvé nejedla, teď je miluje (a já si můžu zase trošku oddechnout - vycpu je vajíčkem a sýrem a mám pocit, že teda nějaké kalorie "projdou").

Dětská dr. vždy koulí očima na váhou - ale vždy konstatovala, že je malá naprosto zdravé dítě, kterému zjevně nic nechybí. Nakonec v naší rodině se už po generace tradují návštěvy sociálních pracovnic, co se vždy obávají, zda tak hubené děti (já, moje maminka) mají dostatečnou péči... no mometálně teda rozhodně podvyživeně nevypadám a od puberty jsem nikdy nevypadala... takže tak..

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.