S touto tematikou mám vlastní zkušenost. Ve 20.týdnu těhotenství mi kromě pohlaví miminka bylo sděleno, že má plod určitou anomálii na ledvinách a doporučena návštěva Genetu v Praze. Tam nám vysvětlili, že tato anomálie může ukazovat na Downův syndrom a byl doporučen odběr plodové vody. Ale mi měli s manželem jasno - měli jsme týden před svatbou, přípravy vrcholily, takže nutný klid po odběru bych určitě neměla - a riziko potratu je poměrně vysoké. Žena musí být minimálně týden v naprostém klidu na lůžku, což by nebylo možné. Paní genetička nás dlouhou dobu přesvědčovala, ale my byli rozhodnutí. Tak nějak jsme cítili, že naše děťátko je zdravé a navíc jsme si nedovedli představit potrat v případě potvrzení Downova syndromu. Nikdy není 100% jistota, že dítě je skutečně nemocné a zabít zdravé dítě?! Upínali jsme se k tomu, že jsme oba mladí a zdravý a navíc test z krve vyšel velmi dobře, s nepravděpodobností syndromu.
A jak to dopadlo? Týden před termínem se nám narodil naprost zdravý syn, který brzo oslaví rok a půl.
Předchozí