| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Plenky, aneb jak jsem si vybírala

Tak já používám látkové pleny od narození své dcer tj. skoro 9 měsíců. Špinavé pleny skladuju na sucho v kýblu. Separační plínka mi zachytí stolici. Dokud jsem jen kojila, nemusela jsem plenky vůbec máchat, protože se vše vypralo nebo se skrvrny vybělily na denním slunci. Teď přikrmuji a stolice je tuhá, tak ji zachytí separační plenka. Občas je stolice řidší a při přebalování se dostane na penku, tak musím máchat. Ale to je tak jednou do měsíce a zabere mi to asi 5 minut.
Peru jednou za 3 dny a to mi pleny zaberou jen půl pračky a zbytek doplním pstatmé, prádlem. Naplnění pračky mi zabere 5-10 min., pověšení prádla 15 minut až půl hodiny a sklizení a poskládání prádla je otázkou max. hodiny. Plínky nežehlím (žehlila jsem jen v šestinedělí). Takže během týdne příjdu maximálně o necelé dvě hodiny. Opravdu nemám pocit, že bych trpěla nedostatkem času. Já mám i s látkovkami (a bez myčky nádobí) na sebe víc času, než když jsem chodila do práce, kde jsem trávila 8,5 hodiny + 1,5 hodin cesta do práce a zpět (počítáno dohromady). A přitom mám domácnost čistou (máme 3+kk). Navíc moje dcerka je docela šídlo a obracet, lozit a sedět se naučila asi o měsíc dřívě, než většina ostatních dětí. Tak jsem musela velmi brzi dcerku hlídat a honit po pokoji, když se mi kutálela tam, kam neměla. Teď lozí a už stojí, tak očekávám, že brzy začne chodit. A přes to všechno mám dost času i na sebe a nemám pocit, že bych nestíhala. Tak si opravdu nemohu stěžovat na to, že by mne praní plen okradlo o nějaký čas.
Opruzeniny dcera měla jen z papírovek, a to jen asi první 3 měsíce po porodu (tak jsem se jim vyhývala). Nyní, když přikrmuji, se ji udělají opruzeniny jen ze stoličky, když ji delší dobu nepřebalím (např. v noci). Ale to druh pleny neovlivní, protože má stoličku na zadečku v obou případech.
Cenově mne to se všemi dalšími výdaji(v kombinaci s papírovkama)vyjde asi tolik jako mou sestru, která kupuje papírovky za 2,5 kč jednu. Ale je fakt, že asi polovinu plenek a plenkových kalhotek jsme dostali pod stromek jako dárek od rodiny. Jen mne překvapuje ta pořizovací cena papírovek, které kupuje má sestra. Ať se snažím jak se snažím, nedokážu tady v Brně sehnat plenky pod 4 kč. a za tuto cenu už vyjdou papírovky dráž, než kdybych si všechny látkovky platila sama. Předpokládám, že bych tak levné pleny mohla taky sehnat, ale musela bych obcházet spoustu obchodů a vyhlížet různé akce. A to je zase ztráta času pro mne. Jenom když jedu s dcerou do centra na cvičení a cestou se stavím do nejbližší drogérie a potravin, tak mi to zabere půl dne. Kdybych měla obcházet hned několik obchodů a hledat levné papírovky, tak tím zaberu celý den. A to je oproti dvěma hodinám, které věnuji praní a skládaní látkovek, dost velký rozdíl.

Stručně řečeno: Pokud se člověk snaží, může srazit použití látkovek i papírovek na minimální cenu. V obou případech to vyjde nakonec na stejno. Rozdíl je pouze ve způsobu jakým to udělá. A každému vyhovuje něco jiného.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.