Víte, to "klystýrování", holení a nastřihování je něco co se ve většině porodnic bere jako nutnost, samozřejmost a nezbytnost. Mnoho lidí se nad tím vůbec nezamýšlí. Porodníci - viz vystoupení pana primáře Svobody z FN Vinohrady v pořadu Máte slovo - si myslím, že když žena před porodem nedostane klystýr tak určitě pokaká své miminko (v lepším případě) v horším případě samotného pana doktora. Já a také mnoho jiných klystýr před porodem nemělo a nikoho jsme neznečistily. Nástřihy to je holé neštěstí. Spousta lékařů se odvolává na zřejmě neexistující výzkum, který údajdě prokazuje, že pokud se provede nástřih, tak je následně menší riziko inkontinence po porodu. Já jsem ten výzkum hledala a ptala jsem se na něj - a nenašla. Pro spoustu žen bylo šití po nástřihu daleko horší než porod samotný. Vůbec už nehovořím o tom, jak to pro mnohé naprosto zničilo na mnoho měsíců, let nebo navždy sexuální život. Já jsem opravdu dost tvrdým zastáncem nezasahování do porodu. Protože si prostě myslím, že porod jako takový není operace a není to nic nebezpečného. Když se nedělají při porodu blbosti a zbytečně se nezasahuje a respektují se přání ženy, tak aby se jí rodilo dobře, tak i porod bude věštinou dobrý. Vždycky se může stát něco neočekávaného - asi jako, když naprosto zdravý člověk sebou najednou na ulici "sekne" a zemře - i takové případy se stávají. Při porodu v porodnici je však většina komplikací opravdu způsobena zbytečným zasahováním do porodu nebo prostě tím, že prostředí a to co se tam děje včetně spousty neznámých lidí prostě navodí v ženě pocit ohrožení a příroda zavelí - nerodit.
Omlouvám se za to, že jsem se asi trochu moc rozepsala
Předchozí