| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Rodili jsme v civilizované zemi

Cairo, přiznám se - téma mě nezaujalo natolik, abych si článek přečetla Jenom udávat ty dvě věty jako důkaz mi přišlo tak trošku legrační ;o)

Já osobně organizaci českého porodnictví vnímám taky jako příšernou a za poslední čtyři roky v tom, co mám já na mysli, vůbec nedošlo ke zlepšení. Ba naopak, spíš můj subjektivní pocit je ten, že došlo ke zhoršení. Mám na mysli NEMOŽNOST VOLBY. Já si v podstatě můžu vybrat, jestli chci rodit v porodnici nebo v porodnici a ve své podstatě až na nějaké detaily je jedna porodnice jako druhá ~d~ některá má pověst o něco lepší, některá ji má o něco horší, ale ve své podstatě se většinou nijak extra neliší. Což by mi samo o sobě nevadilo, kdyby běžně dodržovaly postupy doporučené Světovou zdravotnickou organizací, tedy zjednodušeně řečeno kdyby nechávaly porod v režii ženy a zasahovaly do něj pouze v případě nutnosti. To v českých porodnicích není, liší se jenom mírou těch zásahů. A co si budeme povídat, i když jsem sama spokojeně dvakrát ve Vrchlabí, i ono bylo výjimečné spíš tím, že se snažilo zaplnit díru na trhu a vznikl z toho jakýsi hybrid mezi nemocnicí a porodním domem - dejme tomu, mně to vcelku vyhovovalo, ale jako zdravotník jsem přesvědčená, že nemocnice by měla ženě umožnit při porodu epidurální analgezii, pokud ta ji potřebuje (to ve Vrchlabí nedělali, jak je to teď nevím).

Ovšem chybí tady jakékoli alternativy porodu v nemocnici. Neexistuje tu zařízení, které by nabízelo ambulantní porod jako takový. Nemám na mysli porod s odchodem na reverz, to musí umožnit všude... ale už to podepsání reverzu staví ženu do pozice, že dělá něco, co by neměla a už to ty lékaře kolikrát svádí k tomu, že to ženě dávají sežrat... vím, o čem mluvím, já sama odcházela pár hodin po porodu, hledala jsem vhodné zařízení, které mi takový odchod bez keců umožní, takže mám zkušenost osobní.

Neexistuje tu jediný porodní dům, ve kterém by se rodilo. Ne, že by ho tu nikdo nechtěl založit, ale už kolik let se táhnou tahanice o to, jestli úřady provoz povolí nebo nepovolí... a ony povolit nechtějí. Sice jsem nějak ke konci loňského roku na stránkách porodního domu četla jakýsi rozbor, podle kterého si teoreticky může kterákoli žena do PD přijít s porodní asistentkou porodit, ale nesmí to být pod hlavičkou PD - neměla jsem čas to studovat, ale tedy přišlo mi to spíš jako řešení nouzové než že bych v něj měla důvěru.

Nevím o možnosti, aby si žena do nemocnice přivedla vlastní porodní asistentku, která by její porod odasistovala s veškerými právními důsledky (tedy ta dotyčná PA vede porod, kontroluje ženu, pořizuje o všem záznamy... a ostatním personálem přijde žena do kontaktu, jenom kdyby byly nějaké problémy) - kdysi to jakž takž fungovalo v Neratovicích, pokud vím, ale opět podle informací z loňska se to vedení nemocnice přestalo líbit.

Možnost domácího porodu tu jakž takž je, ovšem lékaři se často snaží šířit dojem, že se jedná o něco ilegálního (a MMCH stejnou zkušenost mám i se zařizováním ambulantního porodu) a úměrně tomu je tato péče dostupná. Totiž podle infa od PAtek, která se "zaplete" s domácími porody si pak už může o práci v nemocnici nechat jenom zdát.

A abych nebyla jenom v táboře holek zastávajících přirozené porody, on je tady problém i císařský řez na přání. Protože ani ten není legální alternativou a pokud o něj nějaká stojí, nemůže si ho normálně zaplatit, ale v lepším případě má ty správné kontakty a vyřídí si ho za úplatek, v ještě lepším případě to lékař zařídí zdarma, pouze vymyslí diagnozy, na jejichž základě je proveden, ale v horším případě neví, kam se obrátit a má smolíka.

Gynekologů, kteří zároveň své klientky doprovází i na porodní sály, taky zas až tak moc není, i když sem tam se nějaký najde.

Omlouvám se, ale z výše napsaného se určitě dá odvodit, že ani já nemám pocit, že by české porodnictví mělo kdovíjakou úroveň ~d~

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.