Limai,
Má na Tebe vůbec cenu reagovat?
Bude Ti stačit jako důkaz místo slibů příběh mýho dítěte?
Moje starší dítě chodilo na logopedii od 4 a 1/4 roku, zásobu mělo výbornou (to všichni odborníci potvrzovali) a přesto všechno přestalo na logo docházet až po 10tém roce, kdy se konečně naučilo mít všude LRŘ? To byly totiž ty hlásky, které mu dělaly od začátku problémy a trvalo takhle dlouho (i OŠD kvůli tomu mj. byl), než se je naučil.
Za těch 6 let mne to stálo plno peněz, nervů, cvičení, dojíždění, vyšetření, i jeden logopobyt...naše poslední logopedka, když už jsem byla hodně zoufalá (syn chodil do druhé třídy a měl být už ve třetí!), tak mi říkala, že chápe, že každej jinej by se na nějaké cvičení už vysral, ale když už umí to LR, tak to přece nevzdáme a to Ř doděláme. Nakonec to teda dodělal, ale jeho o 5 let mladší sestra už uměla všechny hlásky bez chyb a daleko dřív, než syn. S dcerou jsem tedy chodila na logopedii ani ne 14 měsíců a tam byly pokroky ze dne na den znatelné.
Mohu Tě ubezpečit, že někdy se teda rodiče mohou stavět na hlavu a trvá to mnoho let. Takže buď laskava, vzpamatuj se. Chci všechny ujistit, že 4leté dítě má samozřejmě právo mluvit špatně. A jestli se tomu někdo podivuje, tak je divnej on (stejně jako je divná Limai) a rozhodně není divné Vaše dítě.
A dál bych ještě chtěla říct, že např. zde zmiňované tDpaslíčci, pDačky co pDima pDacují - tj. záměna D za R u mýho syna pDostě nefungovala. Cvičili jsme to roky a nic. Na některé děti se pDostě musí jinak a je třeba cvičit pod odborným vedením, opravdu nejde si doma říct, že ode dneška budeme všude místo R říkat D.