Libiku, kdyz mne citujes, cituj presne.
1) za prve, sama vis, kolik ti pomohlo pri tretim porodu alespon trochu sebeduvery, kterou jsi pochytila prave od Sylvy a od dalsich zenskych, ktere do kola opakovaly, ze porodit lze.
2) Ja tady nemachruji intuici, ja jen opakuji, ze je metoda v porodnitvi, pri ktere "porodit lze" pro velke procento zen. Nemusi nic vedet do predu, potrebuji pouze povzbuzeni, svobodu, minimalni kontrolu od zkusene PA a odpovidajici pohodlne a bezpecne prostredi. Neporodi vsechny bez zasahu, ale hodne vice nez u Svatulinky, Buduli, samozrejme vice nez ve pracoviste Kiliho a jejich neschopnych ucitelu a ucitelek.
3) Aktivne vedeny porod je neefektivni, po pekla vedouci metoda, pri ktere stoupa neuroticky strach a neduvera zen k sobe. Ne u vsech, ale procentualne je jich stale vice, protoze ta to metoda porodnictvi vede k velkemu a stale vetsimu procentu fyzicke a dusevni traumatizaci.
4) Jsou dalsi metody, ktere doposud jsou efektivni: treba porod s planovanym epiduralem. Kdyz zena si ho voli poucena o specifickych rizicich, ja nemam nic proti. Nekdy epidural muze pomoct zenam, kterym z nejakeho duvodu ztroskotal prirozeny porod. Pak Svatulinky jim skutecne musi opravnene pomoct rizenym tlacenim, a dalsimi vymoznostmi sveho umeni. Tady je prostor na rizeni, to jo.
Ale snazit se neustale kontrolovat a ridit kazdou, vycerpavat je tak, ze samy chteji na kozu a ocekavaji tam pomoc v poloze, kde je velice tezko citit svoje potreby a na nej efektivne reagovat - je chybny pristup.
Je to jasny i pro schvalne nechapave? Melo by byt.
Cekam na ten seznam nadstandardu v Cesku, ktery neni pristupny v Rakousku a Nemecku. Jiz mne jedna polozka napadla: za test na streptokoka zaplatila jsem 10 EURO, proto ze efektivita metody sledovani je prozatim neprokazana. Nicmene, test je bezne dostupny, a ja 10 Euro mam. Je neco co ze skutecne efektivnich pristupu bylo by dostupne pouze v CR? Predved co VIS, ne co se ti zdalo v zachvatu hysterie. A predloz jasne znamky, ze je nekdo z HAMu chce zrusit.
Předchozí