Kačko, uklidni se.
Já třeba nepropaguju nic, je mi lhostejné, kdo kdo rodí, protože informací o všech možnostech je všude dostatek a každý může najít takové, kterými podpoří tu svou cestu, nebo naopak najde takové, díky kterým změní názor.
Jediné, o co mi jde, je možnost volby a schopnost přjímat svobodné rozhodnutí druhých bez zbytečných emocí.
K té kritice a k tomu zastávání - proč ne, je li k tomu důvod, ovšem jsem toho názoru, že dobrý zdravotník si svou práci obhájí díky tomu, že se průbežně vzdělává, že se nebrání zuby nehty novým poznatkům a že přijímá i názory a postoje druhých, že respektuje jejich identitu. Kdyby to tak bylo ve většině případů, ti špatní by brzy skončili. Zatím je to bohužel spíš naopak a protože patřím k těm, co se starají o to, co se s nimi děje, vždycky podpořím ty, kteří se nechtějí podrobit čemukoliv jen proto, že se "to tak dělá". Chci znát důvod, proč se to dělá - to si mohu někde načíst, ale taky chci vědět, proč to někdo dělá mně. Je na tom něco nepochopitelného? Zvlášť, když dojde k situaci, kdy dojde k poškození jen proto, že zdravotník dělal něco, proto, že se to dělá, ne proto, že by to bylo v té chvíli skutečně potřebné.
Konečně, když kritika trochu přibrzdí tuhle zbytečnou horlivost a aktivitu, může to mnohdy chránit i zdravotníky samotné před chybami, vzniklými zbytečně. K chybě může dojít vždycky a čím méně zbytečných zásahů, obzvláště těch nevyžádaných, tím méně chyb.
Předchozí