Anni
Mně připadá, že nechápeš o co nám jde a to nemyslím vůbec zle, třeba jako narážku třeba na tvoji chápavost. Nikdo nebrojí proti porodnicím a proti lékařům obecně. Většina chce rodit v porodnici, popř. porodním domě a některé doma a i na to mají právo, je to legální a běžné v mnoha zemích na západ od nás, takže chceme možnost volby.
Osobně jsme byla v porodnici vcelku spokojená, chování personálu super, byli lidský, příjemný, vždy ochotní pomoci. Přesto tam bylo pár věcí, které se mi nelíbily a chci je změnit, jako třeba odnášení dětí po porodu pryč bez jakékoliv informace, zeptat se, jestli klistýr ano či ne(nepovažuju to za důležitý problém, ale jde o princip), větší možnost volby polohy při porodu. A podávání pravdivých informací o prováděných zákrocích považuju taky za samozřejmost, pokud by do mě chtěli cpát třeba nějaké injekce při dobře rozjetém porodu, nebo píchnout vodu, tak chci vědět co to je a proč to dělají. Nelíbí se mi, že dělají některé zákroky rutinně a někdy zbytečně, třeba nástřih v některých případech, urychlování porodů a pod.
Pokud vím, tak v některých záp. zemích je vcelku běžné, že je pacient brán za partnera a spolurozhoduje o své léčbě (samozřejmě že úplně vždy to není možné), nakonec je to jeho tělo a jeho zdraví, tak má právo se rozhodnout po přiměřeném vysvětlení od lékaře. U nás pořád panuje taková ta polonábožná úcta před doktorem, který vše ví nejlíp.
No nemyslím si, že brojím proti porodnicím a jsem nesnášenlivá jen proto, že chci některé věci v porodnictví změnit, dokonalé jistě není. Pokud se nad tím zamyslíš, tak třeba ten úspěch Vrchlabí nebyl náhoda, mnohým ženám tady v nabídce prostě pořád dost chybí.
Předchozí