| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

Markéto, tohle "že to tak protě má dělat, je to smysluplné a k dobru jeho i celku" je IMHO dvousečné.

Pokud to tak je a dítě to tak pochopí, tak je všechno OK.

Ale jsou i věci, které dítě takto nepochopí, případně je tak nepochopí HNED. Případně to rodič vyžaduje, ale jen pro svůj dobrý pocit.

Já samozřejmě chci, aby moje děti nad tím, co dělají, přemýšlely, ale jsou momenty, kdy vyžaduju něco, co nechápou nebo ani nemůžou chápat. Příklad - třeba čištění zubů. Když se to neudělá, zuby se možná zkazí, možná taky ne, ale v každém případě se zkazí až za hodně dlouho, takže "přímý dopad chování" tady moc nezafunguje. Takže mi nezbývá, než sice vysvětlit, že zuby čistíme proto, aby se později nekazily, ale pokud si dítě zuby čistit nehodlá, přimět ho k tomu z "mocenské" pozice.

V tom přístupu "musí pochopit, že to má tak dělat, protože je to smysluplné" vidím jedno velké riziko - a to sice manipulaci: já něco považuji za dobré a chci, aby to dítě nejen dělalo, ale aby samo bylo přesvědčeno o tom, že to dobré je. Ale co budu dělat, když se mi ho o tom, že je to dobré, nepodaří přesvědčit?

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.