Tino,
ano, dvouleté dítě dokáže dělat spoustu věcí naschvál. ALE NE ZA ÚČELEM NECHAT SE PŘEJET NÁKLAĎÁKEM! To jsem přeci nenapsala.
Tento následek si ještě plně děti v tomto věku neuvědomují. Co ale vědí moc dobře je, že existují hranice a určitá pravidla, která holt zkoušejí porušovat. A u nás nešlo o nic jiného. Z toho tedy vyplývá, že pokud by mohla být dcera ohrožena na životě, tak jí to ukážu vztyčeným prstem, tedy plácnutím, protože TOHLE není sranda. JÁ jsem v tomto věku plně zodpovědná za její život. Kdo ponese následky v případě, že ji to auto porazí? Přeci nebudu donekonečna dvouleťákovi vysvětlovat a vysvětlovat, že tohle se nedělá, protože proto.
A jak tu někdo psal, když mi něco takového navíc provedla uprostřed silnice (nemyslím tu tkaničku, ale vztekačka nebo se prostě zastavila a nešla dál), tak jsem ji dovlekla na chodník, lupla a důrazně vysvětlila, za co to bylo, takže ne jen mlácení!
Příklad z rodiny: téměř tříletého chlapce porazilo auto. Naštěstí jel řidič pomalu a nemohl za to, protože holt ten kluk neposlechl svoje rodiče, kteří mu neustále vysvětlovali, že TOHLE se nedělá. Stačilo, aby si maminka sáhla do kabelky pro klíče. Byl u ní a během zlomku vteřiny obíhal auto stojící u silnice. Jenže po silnici zrovna projíždělo auto.... Naštěstí to skončilo JEN zlomenou nohou. ALE OD TÉ DOBY SE KLUK BOJÍ NEJEN O SEBE, ALE I O OSTATNÍ. Pořád všechny tahá na chodník a seká latinu.
Kdyby párkrát místo vysvětlování dostal na zadek, třeba se to nemuselo stát. Píšu třeba, protože to nikdo samozřejmě nikdo s jistotou neví. Ale mě osobně by to teda žralo a vyčítala bych si, že jsem ho místo toho neustálého přesvědčování a vysvětlování prostě párkrát nelupla.
Snažím se své dcery vychovávat co nejlépe. A nejsem supermatka. Snažím se ze vzniklých situací učit. Holt to občas jinak než plácnutím neumím.
A pokud se ptáš, co budu dělat se starším dítětem nebo puberťákem, tak Ti odpovím jednoduše: starší děti už obvykle přemýšlejí a díky vzorcům a zkušenostem si dokáží uvědomit následky. Neříkám, že v plné míře, ale už o tom dokáží uvažovat. Takže pokud budou používat hlavu a bude fungovat komunikace mezi námi, tak se zcela jistě domluvíme a facek nebude třeba
)
Omlouvám se za dlouhý příspěvek.