Dost často se setkávám s tím, že v diskuzi někdo razantně prezentuje svůj názor s tím, že "moje zkušenost je taková, tak mám pravdu já" nebo "nikdo a nikdy mě žádnou studií nepřesvědčí". Samozřejmě. Jako jednotlivci můžeme mít zkušenost lišící se od výsledků jakési studie - ale proto jsou studie psány - ve velkém vzorku tyto zkušenosti vyhodnocují a vyvozují z nich obecně platný závěr. Nechápu, jak může někdo říct, že ho žádné studie nezajímají, číst je nebude, protože ho stejně nepřesvědčí o opaku. Nechápu, jak se může někdo pouštět do diskuze, když nemá vlastní argumenty ničím podložené a protiarumenty oponenta ignoruje. Copak to je nějaká solidní diskuze? Opravdu tomu nerozumím. Nebo statistiky. Ty seriózní také mají svou výpovědní hodnotu právě proto, že shromažďují data v masovém měřítku. Nemůžu je smést ze stolu jen proto, že já a moje kamarádka máme jinou zkušenost. Každý má samozřejmě právo na svůj názor. Ale měl by respektovat výsledky mnohem objektivnějších studií - i když s nimi vnitřně nesouhlasí.
Fakt je ten, že respektované zahraniční studie důvěryhodným způsobem potvrzují, že za určitých podmínek porody doma nejsou o nic nebezpečnější než porody ve zdravotnických zařízeních. Tady je opravdu zbytečné objevovat Ameriku, prostě tak to je. Zatím nebyla publikována žádná studie dokazující opak. Bylo by dobré si toto uvědomit a posunout se v diskuzi o krok dál.
Předchozí