Milý Lupusi,
upřímně řečeno mě těší odvaha i velká míra vstřícnosti a respektu, s jakou se zajímáte o tuto "porodní" diskusi. Díky za to, fakt!
Díky tomu jsem se mj. přistihla, jak lehkomyslně zacházím s pojmy (fyziologický vs. přirozený) Ztotožňuju se s vysvětlením Bellany a i cizinka1 do chaosu vnáší světlo (ačkoli asi není vždy pochopena)
Dokonce jsem namátkou zkoušela vygooglit nějaké definice, tak např. na lekari-online.cz se píše:
"Porod je zjednodušeně každé ukončení těhotenství, kdy se narodí živý novorozenec s hmotností minimálně 500g. Pokud je porod fyziologický znamená to, že se dítě narodilo v rozmezí vypočítaného termínu, v normální poloze, jevící známky života a porod proběhl bez vážných komplikací."
Do takovéto definice se asi "vejde" ledaskterý porod, takže si propříště dám pozor, až budu mluvit o "fyziologickém porodu".
Vyčerpávající pojednání o přirozeném porodu (jakožto metodě porodu, kterou je na straně druhé porod vedený lékařsky) lze mj. nalézt na stránkách pražského porodního domu - viz http://www.pdcap.cz/Texty/Versus/AktivniPorod.html
No, a teď jsem se tak zasekla na tom netu, že už ani nevím, jestli jsem ten příspěvek přidávala nebo ne :D
Předchozí