Haha Kili, vis co je sranda? Ty jsi pry tak veci znaly, ze nepotrebujes googlovat, ale vse tvoje znalosti, na zaklade kterych jsi se mnou nesouhlasil, nasla jsem v strucne ve Wikipaedii.
Porovnejme, text Wikipaedie:
"Ve svých prvních textech Foucault zkoumá řád „epistémé“, která je vymezena jako souhrn diskurzivní praxe určité doby. Diskurz se podle něj ukazuje jako prostředek k prosazení moci (pojem bio-moc), která utváří vědění, společenský řád i individuální pochopení. Moc je podle něj nadlidským faktorem. Rozum je v jeho podání subjekt, který se transformuje sám od sebe na základě náhodných mutací."
Tvuj polemicky prispevek:
"řád „epistémé“, jako souhrnu diskurzivní praxe určité doby a diskurz jako prostředek k prosazení moci (pojem bio-moc), která utváří vědění a společenský řád, patří právě k jeho prvotinám. Tak jak tak se mi jeví Váš pokus o aplikaci jeho postojů jako nepochopení díla, vztaženého zejména k vědění, vědomí a k rozumu jako spontánními mutacemi transformovaného subjektu. Věc moci tu má úplně jiný rozměr v úplně jiné rovině, než kterou jste nastínila"
Vrta mne hlavou, proc jsi pripsal tam to "patri jeho prvotinam". O Epistemach M.F. skutecne pise v prvotinach - v Archeologii vedeni. Biomoc (jak muzes vycist i ve Wikipaedii) je pojem, vybrouseny pozdeji, ty prvotiny jsi tam napsal svevolne.
Kili, ja znam M. F. alespon tolik, abych mohla o nim se vyjadrovat vlastnimi slovami.