Kili, čistě z profesionálního hlediska by mne zajímalo jak vypadá postup tvých podřízených při a těsně po porodu fyziologikého novorozence. Zvláště mne zajímá ten vitamin K - tedy kdy po porodu a v jaké formě je novorozenci podáván.
Na svém pracovišti (jsem t.č. neatestovaný pediatr) podáváme opravdu do 2 hod. od porodu (většinou do 20 min. od porodu) vit. K intramuskulárně. Když jsme podávali vit. K v kapkách většina dětí jej nedokázala v sobě udržet, ublinkávali ještě zbytky plodové vody apod. Tedy množství vit. K, které bylo dítěti podáno se nedalo přesně určit. Proto mne zajímá standartní postup jinde. (nemluvím o matkách, které mají jasnou představu co chtějí a nestandartní postupy jsou jim samozřejmě po dohodě umožněny).
S tím, že děti jsou odsávány z průdušek samozřejmě také nesouhlasím, jednak je to technický nesmysl a i odsáatí z horních cest dýchacích se děje jen v indikovaných případech.
Vážení a měření se děje většinou v době, kdy se matce zašívá porodní poranění a v tom případě je s dítětem např. otec.Jinak není důvod odnášet dítě z náruče matky, pokud si to výslovně nepřeje.
Co se týče žloutenky a fototerapie je rozdíl jak se dítě jeví navenek a jakou hodnotu bilirubinu má v krvi. Jsou přesné indikace k fototerapii, takže si nikdo nevymýšlí jen tak od oka koho svítit bude a koho ne. - To jen tak pro doplnění.
Předchozí