Milá Veroniko,
adopce je určitě dobré rozhodnutí, nejen proto, že váš život naplníte novým smyslem života, ale ještě uděláte krásný život někomu dalšímu(vidím to na dceři mé dobré kamarádky, která namísto pobytu v dětském domově žije v harmonickém prostředí, chodí do mnoha kroužků, jezdí na hory, má pejska a plno dalších domácích mazlíčků, ale hlavně má milující rodiče...), ALE na vašem místě bych ještě (vzhledem k diagnóze "oba úplně zdraví") zkusila cvičení na zpevnění svalstva pánevního dna, které má velmi vysokou úspěšnost v případě tzv. funkční sterility (=žena je po gynekologické stránce zdravá, ale nemůže otěhotnět.) Jde o to, že poměry v pánvi při ochablém svalstvu pánevního dna znemožňují vajíčku se uhnízdit, orgány v pánvi jsou jakoby v křečovitém sevření.
Existuje sada rehabilitačních cviků, na které můžete docházet na základě doporučení svého gynekologa, ale existuje také cvičení Pilates, které můžete začít cvičit sama. Nechci, aby to zde vyznělo jako reklama, ale nemůžu vám to sdělit jiným způsobem -
zrovna teď, v týdnu po velikonocích vyjde kniha Pilates cvičení na usnadnění početí, která obsahuje sestavu těchto cviků a 60 minutové DVD, podle kterého toto cvičení můžete v pohodě cvičit sama. Kniha se objeví cca za týden v knihkupectvích, ale dá se sehnat na internetu. Vím to, protože jsem redaktorkou této knihy, byla jsem u jejího zrodu, a moc bych si přála, aby tato metoda pomohla k miminku co největšímu počtu žen. Mám několik nechtěně bezdětných kamarádek, takže vím, jak se tento problém stává masový, ale znám konkrétní ženy, kterým cvičení pánevního dna v tomto smyslu pomohlo.
Držím vám palce, ať vám to vyjde!! (Ať už adopce a/nebo přirozené otěhotnění)
Ivana A.