Taky přispěju se svou zkušeností. Sama jsem na osmileté gymnzium chodila (jsem tři roky pryč) a musím říct, že to bylo to nejlepší, co mě potkalo. Moje základní škola byla jedna z prvních, která zavedla "školu hrou" - ve třídě koberec, při výuce se jen nesedí v lavicích (například jsme psali tzv. "běhací diktát". Ve třídě byly rozvěšené papíry s textem a my ho museli opisovat. Jediný problém byl, že tam nebyli vynechané gramatické jevy, takže kdo měl dobrou fotografickou paměť, ten nemusel gramatiku vůbec řešit....). Výsledkem bylo, že ještě v páté třídě spousta spolužáků neuměla vyjmenovaná slova ani napsat - natož používat. A to můžu mluvit o štěstí, že naše paní učitelka (mimochodem - říkali jsme jí jménem a tykali jí....) otěhotněla a my ve čtvrté třídě dostali jinou, která začala dohánět nedostatky. A to už nemluvim o kolektivu - byl dost na houby a obávám se, že kdybych tam zůstala, nedopadlo by to pro mně dobře (alespoň podle toho, jaké zkušenosti jsem s lidma z bývalé třídy potom měla a jaké zkazky jsem slýchávala.....). Na přijímačky jsem se dost učila, abych dohnala vše, co jsme zanedbali, a nakonec jsem se tam dostala. Ale i v průběhu prvního ročníku jsem musela dohánět (kdybych neodašla v páté, tak už by gymnázium asi opravdu nepřipadalo v úvahu.....ani lidi z bývalé třídy se na ně nedostali). Přesto jsem byla ráda, že tam jsem - kolektiv byl úplně super (nebyli to ambiciózní jedinci v honbě za známkami - i spotrtovali a byli moc fajn) a i profesoři byli dobří. Teď je na osmiletém gymnáziu (stejném) můj mladší bratr - je v kvintě. Nemusí se učit, čte si pod lavicí a přesto měl samé jedničky. Jak by se asi nudil na základní škole, když už mu ani gymnázium pomalu nestačí?
Já jsem jednoznačně pro vcelétá gymnázia - nároky jsou skutečně vyšší, ale není to na škodu. Biflování jak v kterých předmětech - záleží na přístupu kantora.A musím říct, že na osmiletém gymnáziu je ještě ta výhoda, že dítě stráví v kolektivu 8 let - my jsme byli na konci úžasná parta. Na základní škole právě ve chvíli, kdy se stmeluje celý kolektiv (přestává se rozdělovat na kluky a holky
) se třída pomalu rozchází. Na gymplu jsou teprve v polovině studia, což je super
. Jinak bych ráda dodala ještě jedno - pokud chcete dát dítě na gymnázium, počítejte s tím, že pak tměř musí jít na vysokou nebo alespoň vyšší odbornou školu, jinak si jenom s gymplem ani neškrtne. Takže rozmýšlejte, jestli na to Vaše dítě má.....To je jediná nevýhoda gymnázia, kterou vidím.