Nevím, jestli po 12 letech od maturity můžu svoje zkušenosti s osmiletým gymnáziem ještě vydávat za platné, ale pokusím se.
Myslím, že pokud je dítě nadané a získávání vědomostí ho baví, není důvod nejít na víceletý gympl.
Vládne tam totiž úplně jiná atmosféra, styl výchovy a hlavně komunikace. Studenti jsou pro vyučující partneři, studentům je dopřávána určitá volnost spojená s důvěrou a vzájemné vztahy bývají rozhodně někde jinde než na zš. Taky životní zkušenosti se dam získavají snadno, rychleji a bezpečněji.
Když jsem se po 2 letech na gymplu zašla podívat za svými bývalými spolužáky do 8.třídy zš, byla jsem z tamní atmosféry ještě dlouho mimo. To prostředí a vztahy - to se nedá porovnat. Jak já jsem ráda, že jsem vystudovala gympl. Sice jsem se ze základkového premianta posunula do lepšího gymnaziálního průměru, ale ty spokojené roky naplněné pohodou, dobrými vztahy s kantory, kolektivem, který se stále každoročně setkává a celkovou inspirativní atmosférou rozhodně stály za to.
Pokud budou moji synové chtít a budou na to mít, jak ráda je přihlásím na víceleté gymnázium.
Předchozí