My jsme zrovna ten případ, který často měnil základku.První třída-jazykovka,ale o prázdninách stěhování do hl.města-přechod na čistě anglickou školu.Bylo to prima,ale dceři(i mně) začala chybět čeština,měla jsem pocit,i když české děti měly pár hodin češtiny,že je důležité,aby se českou gramamtiku naučila dobře.Dcera tedy ve druhé třídě zcela bez problémů udělala přijímačky do jazykové základky.Ted je ve čtvrté třídě a chce jít na víceleté gymnázium.Určitě ji v tom nebudu bránit,ale rozhodně ji tam nebudu tlačit(mám starší dítě v tercii osmiletého gymnázia a vím, jak strašně náročné to je).Strašně náročné zdůraznuji proto,že starší dítě (premiantka ze základky)se zkrátka nechce smířit s dvojkama,případně sem tam nějakou trojkou,tak dře na jedničky a fakt o poleletí měla samé.Jinak jsem všemi deseti pro víceletá gymnázia,pokud chce dítě samo,učení mu jde bez problémů,je cílevědomé a nemusí se do učení nutit.Je tam skvělá atmosféra,dobří kantoři,většinou skoropartnerský vztah student-učitel a to už od začátku studia.
Předchozí