Přesně tak, já už jsem sice trošku starší ročník a v době, kdy já jsem byla ve druháku na čtyřletém gymnázium, ty osmileté teprve nově začínali, ale můj názor je takový, že pokud má člověk nějaký rozum v hlavě, tak vystuduje i když nemá "výběrové" školy.
Mám obyč. základku (už tenkrát se různě přecházelo na jazykovky a výběrovky apod.), přesto už tenkrát ještě za komunismu jsme se tam učili němčinu (ruštinu povinně), následně jsem se dostala z obyčejné základní školy, ze třídy, která byla považovaná za jednu z výchovně nejhůř zvladatelných, naprosto normálně na čtyřleté gymnázium a následně jsem vystudovala vysokou. Na gymplu jsem si tenkrát přibrala angličtinu a na vejšce jsem jí studovala dál. Dneska ovládám AJ, NJ a aniž bych se chtěla bít v hruď, tak na tom nejsem se vzděláním hůř než ti, co odešli na výběrové školy. Jsem tím hodně ovlivněná, protože jsem prožila super dětství, měla čas na zábavu a učení jsem měla vždycky spíš tak na okraj a přesto jsem vystudovala...Mám teď děti ve věku, kdy právě tohle řeším a mnohdy na mě lidé koukají stylem..."Proč jsi je nedala proboha na jazykovku... jéžiš, proč si je nedala alespoň na tu sportovní, vždyť to jim taky jde... dáš je alespoň na 8miletej gympl, ne? Proč? Protože vím, že moje děti jsou chytré a jejich zájmy jsou široké a já je nechci od útlého dětství orientovat jenom jedním směrem. Já je nechám na normální základce, věřím, že se dostanou na 4-letý gympl, nebo jinou střední školu a věřím, že vystudují vysokou.. mají na to a budou mít dětství v klidu. Já mám totiž někdy pocit, že dneska už ty malé děti žijou jenom povinnostmi a jsou ve stresu tak, jako my dospělí z práce a všeho toho nekonečného kolotoče. Nakonec je všeho tolik, že do ničeho se člověk nemůže zabrat a ničemu se věnovat do hloubky. Myslím tím, třeba jen to, že jim zbyde čas třeba na nějaký jejich koníček, kterému pak budou moci bez výčitek věnovat tolik času, kolik chtějí, protože pořád nebudou tlačení k maximálním výkonům a budou mít čas jít ven a ne pořád jen biflovat.. Mě se to nelíbí. Je to jenom můj názor, ale nemůžu si pomoct. Myslím, že jim nic neuteče a sama to vidím v práci, nepoznám rozdíl na mladých lidech, kteří kdysi vystudovali třeba právě to 8mi leté gymnázium, nebo mají jenom to 4leté...Je to každého rodiče věc, ale obecně mám dojem, že pokud bychom všichni trochu zvolnili, že by nám to všem jenom prospělo. Určitě bychom kvůli tomu nezhloupli..Určitě ale záleží jaké chytnete na základce učitele.. Já to mám prostě takhle.
Předchozí