Přidat odpověď
Jj, je to novinka od letošního roku - ochranná lhůta po skončení zaměstnání pro nárok na PPM je 180 dní do nástupu na PPM (6 týdnů před termínem). A už v zákoně není ani slovo o tom, že by se ta doba prodlužovala, pokud bude zaměstnankyně na neschopence.
Navíc ochranná lhůta pro nárok na neschopenku je do 7 dnů od skončení zaměstnání i pro těhotné, takže podle mne i kdyby tazatelka (vypadlo mi jméno) byla na neschopence třeba s chřipkou a následně poté rizikově otěhotněla, tak už jí rizikové těhotenství jako nová diagnoza uznáno nebude, protože nástup by byl déle jak 7 dní po skončení zaměstnání, tedy již po skončení ochranné lhůty.
Další novinka je první dva týdny nemocenská neplacená (kdyby byla zaměstnaná, platil by zaměstnavatel, pokud už zaměstnaná není, neplatí ji nikdo) a nemocenská od OSSZ teprve od 15. dne nemoci. No a pokud nejdřív nastoupí na neschopenku, nemůže se poté nahlásit na úřad práce, až po skončení neschopenky, tedy ty dva týdny by byla bez příjmu. Jestli je možné se nejdřív nahlásit, potom začít být nemocná v ochranné lhůtě a ještě v té době pobírat podporu v nezaměstnanosti v těch prvních dvou týdnech - to netuším, tak dalece jsem zákon nezkoumala. Později, když už není nárok na nemocenskou, tak neschopenka slouží ÚP jako omluvenka a pobírání podpory nebrání, ale když je nárok, tak fakt nevím, jestli se ty první neplacené dva týdny berou jako doba, po kterou podpora náleží či nenáleží.
Předchozí