No jo, ale co když se člověk stane postiženým po nějakém úrazu? Po nemoci? Po očkování? Atd.? Taky "eliminovat"? Protože otázka zůstává stejná: Kdo se o takového člověka bude jednou starat? Naše společnost přece o takové lidi nestojí...
Asi si umíme představit, že rodič "neunese" diagnozu nějakého postižení u nenarozeného dítěte. Musí to být nesmírně, nesmírně těžké. Ale budeme se stejně dívat na rodiče, který stejným způsobem "neunese" diagnozu předpovídající postižení právě třeba po úrazu nebo nemoci? U již pár let narozeného dítěte? Nebo i u čerstvě narozeného dítěte? Není přece jen hodně silně působící faktor, že dítě před narozením jaksi "neznáme"? Nebo spíš nevidíme, nemůžeme si ho pochovat?
A především nechápu, jak si může jakýkoli zdravotník dovolit POSUZOVAT a (z jejich pohledu podle intenzity odporu vpodstatě rozhodovat o tom) co je v takto složité otázce správné a co ne a ještě odsuzovat rodiče, kteří se rozhodnou jinak!!!!!!
Po třetím těhu, při kterém vyšly gen. testy "špatně", poté, co jsme odmítli AMC (v Praze naštěstí už prošlo celkem bez větších problémů - syn je zdráv), jsem jednoznačně rozhodnutá při případném dalším těhotenství testy odmítnout. Když vidím, kolik žen okolo mě je posíláno na AMC, a zároveň vím o rizicích..... (např. nedaleko od místa, kde bydlí rodiče manžela, žena po AMC zemřela! na celkové selhání imunitního systému, a samozřejmě je spousta jiných následků), jsem zcela konsternována, proč lékařům tak hrooozně vadí např. těch pár žen, které chtějí porodit doma? Docela by mě zajímalo, zda riziko není menší než u AMC?
Osobně jsem si představila variaci na gen. testy asi takto: Kdyby mi pediatrička řekla něco jako: máme nejasné podezření, že u vašeho (např.) tříletého dítěte by v sedmi letech mohla vypuknout choroba, která by zapříčinila jeho postižení. Chtěli bychom udělat testy, zda je toto nebezpečí skutečně reálné. Pokud zjistíme, že je, neumíme chorobu léčit, stejně vypukne! Může se ovšem stát, že Vaše dítě toto vyšetření nepřežije nebo po něm zůstane postižené. Riziko nehodnotíme jako vysoké, ale je tu..." Dala bych dítě testovat? Já rozhodně NE!
Předchozí