Přidat odpověď
Já se neohlížím, ale byla to dřina. Ve chvíli, kdy něco neklapne a kdy potřebuješ povzbuzení, tě takové vítězoslavné "Vídíš, já to říkal" přišpendlí do nehlubšího přízemí a to není moc povzbudivé k tomu, aby ses zvedla, otřepala a šla dál. Takže předem si negativismy nechat pro sebe a maximálně poukázat na to, že něco opravdu nejde. I to já ale považuju za ošemetné, zjistila jsem, že jde i spousta věcí, které jít nemají.
Tak i s tím domem. Neřeknu nic o psí boudě, ani o tom, jak to prostě a jednoduše nepůjde, ale budu toho člověka směřovat dál. Fakt se najde opravdu minimum tak nesoudných lidí, kteří by si za 50 000,- chtěli postavit dům. Ovšem za 50 000,- už můžeš vytypovat zahrádku v zahrádkářské kolonii a tam zvelebit chatku k trvalému obývání. Téměř ke všemu, co je ekonomicky nedostupné, existují dostupné náhradní varianty.
Nemá asi smysl se bavit o extrémech, což by nastalo v případě, že bych se chtěla stát popovou zpěvačkou, to už patří do kategorie bláznovství, ale stát se v takovém případě celebritou? Proč ne - bavičem může být každý, stačí k tomu trocha exhibicionismu, ne? Prostě dostupná alternativa.
Skoro všechno má jednodušší, nebo levnější alternativu našeho snu, jenomže pár kopanců od okolí zbytečně odrazuje, nutí člověka setrvat na místě, znemožňuje mu jít dál i kdyby to mělo být jenom za humna.
Proč někoho uzemňovat a usměrňovat, to není třeba, proč ho nesměrovat tam, kam jeho možnosti sahají? Není to tak trochu manipulace?
Člověk, který se ztotožní s myšlenkou, že Favoritem, či odrbanou Feldou se přemístí stejně účelně (nikoliv pohodlně, nebo oslnivě), jako nějakým tím Mercedesem, či BMW, logicky odvede pro společnost mnohem menší díl svého času a úsilí, než ten usilovač o hmotný blahobyt. To v systému ekonomiky, která je postavená na spotřebě, není zrovna žádoucí.
Kdyby si všichni řekli, že nebudou a nechtějí žít na dluh, stávající ekonomický systém se prostě položí.
Takže ideologie je zaměřená na to, aby dotyčný s 50 000-, nekoupil zahrádku s chatkou, ale aby začal makat, vzal si hypotéku a uvázal se systému na příštích 20 let.
Předchozí