Přidat odpověď
No u mixéru se ničí vitamíny tím, že se vlastně roztříští buněčný stěny, a ty živiny pak přijdou do kontaktu s kovem a hlavně s kyslíkem. Takže se ničí, i když má mixér keramický čepele, protože ty živiny se prostě prudce okysličí a oxidujou.
My máme kuchyňský lis. Jídlo se tam nemixuje, ale lisuje dvouma šnekama úplně na jemňoučko. Šneky jsou sice kovový, ale mají nízký otáčky, takže tam není ten oxidační šok, jako u mixéru. Vylisovaný šťávy nebo kaše mají tudíž taky daleko větší trvanlivost, než mixovaný a odstřeďovaný. Menší vada je, že je to dost velká investice (přes 10 tisíc). Ale zas to umí spoustu věcí - odšťavňovat všechno včetně bylin a klíčků, vyrábět ořechový másla, těstoviny, homogenizovat...
Ale jestli nechceš mixovat, můžeš prolisovat příkrm přes sítko vařečkou. To je sice zdlouhavější než rozmixovat, ale taky tam není ten oxidační šok, takže je to hodně šetrný. Nebo umlet na masovým mlýnku najemno...
Předchozí