Studuji v Praze na ČVUT, nedávno jsem počítala náklady co mám - jsem na poměrně drahém oboru architektura (drahé tisky, výroba modelů apod. - naštěstí existují různé reklamní akce třeba od copy general, takže tisk ateliérového projektu, který by normálně stál 2000,- mám zadarmo). Za kolej platím tak cca 2300,-/měs - nejnižší možný standart - tedy bydlení na 2L + společné soc.zařízení, které sdílím odhadem s 80 lidmi :).
Jídlo v menze stojí průměrně 45 korun (před třemi lety to bylo průměrně 25,-). Pokud tam jdu 2x denně a dám si snídani, vychází to asi na 120,- denně (takže si kolikrát radši dohromady uvaříme, nebo si vařím nudle s kečupem..to se mi nepřejí a moc to nestojí).
MHD 230,-/měs, jednou měs. dojezd domů 180,-, pomůcky a různé školní tisky tak 300,-, internet 800,- na půl roku a výdaje za telefon mám díky komunikaci přes internet minimální. Kdybych nechodila na brigády, táhnu to pouze s penězi od rodičů dost blbě (hlavně mi je blbé, že mě stále živí). Svoje přesné výdaje jsem pro strach z toho co by vyšlo nikdy přesně nepočítala, stačí mi když nekončím v červených číslech, ale to co jsem měla kdysi naspořeno se už dávno vytratilo. Informativně jsem počítala výdaje svému klukovi který je na jiné škole ČVUT a vycházelo to tak na 6500,-/měs.
Nezapočítala jsem tam výdaje sportovní aktivity, což je něco, co rozumný člověk na vysoké prostě dělat musí, jinak by shnil, nebo se brzo zcvoknul.., taky tam nejsou věci jako počítač, praní prádla, nákup hyg.potřeb, oblečení, léky..
Předchozí