Sušenky
100g kukuřičné mouky, 50g HIPP rýžové kaše, 50g kukuřičného škrobu, 50g třtinového cukru,4 lžíce oleje, voda dle potřeby-aby nám vzniklo tuhé těsto. na obalení:moučkový cukr.
Do mísy dáme sypké suroviny, olej a zalijeme vodou tak, aby vzniklo tuhé těsto, které dáme na chvíli do mrazáku. Těsto vyválíme a vykrajujeme požadované tvary, pečeme asi 15min.při 170°C. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.Jsou krásně křupavé - jako pravé sušenky a pokud zbydou druhý den, jsou ještě lepší...
Nebo mě ještě napadly recepty:
Buchta bezlepková, bezmléčná a bezvaječná
TĚSTO: 1 hrnek jáhelné nebo kukuřičné mouky a 1 hrnek mouky rýžové nebo amarantové nebo pohankové, 2 hrnky glukózy (nebo 1 hrnek třtinového cukru), 1/4 hrnku kukuřičného škrobu (Maizena, Gustin), 1 hrnek rostlinného mléka ( Rýžový nápoj DM), 1/2 hrnku rostlinného oleje. Z těchto ingrediencí vytvoříme vláčné (ne moc tuhé ani ne moc řídké) těsto. Pak dáme např. 3 najemno nastrouhané hrušky, nebo jiné ovoce, na které nemáme alergii (můžeme použít ovocnou přesnídávku).
Postup:
Umícháme vláčné těsto z uvedených ingrediencí. Pak na plech vyložený pečícím papírem nalijeme těsto, navrch dáme nastrouhané ovoce (-např.3 najemno nastrouhané hrušky,atd. popř.ovocná přesnídávka). Můžeme zasypat drobenkou z třtinového cukru, másla ghí (=neobsahuje BKM) nebo sádla a rýžové mouky. Pak pečeme - při 170°C - cca 55 minut (trouba by měla být předem vyhřátá).
Drobenková buchta bezlepková, bezmléčná a bezvaječná
Uvaříme pudink z 1l rýžového nápoje DM , 2 sáčků vanilkového pudinku (lze nahradit 40g Maizeny nebo Gustinu) a 4 lžic glukopuru (lze nahradit 2 lžícemi třtinového cukru, popř.klasického cukru, kdyby jjiný nebyl). Užmouláme drobenku z 250g másla Ghí (lze nahradit stejným množstvím margarínu nebo sádla), 300g rýžové (popř.jáhelné, amarantové, pohankové, atd.) a 300g kukuřičné mouky, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 250g třtinového cukru.
Na plech vyložený pečícím papírem dáme ¾ drobenky, na ni rozetřeme uvařený pudink (ještě teplý), poklademe HA ovocem a zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme cca 40 – 50 min při 170°C.
Vždyť je vaření a pečení bez lepku a BKM jednoduché - vezme se klasický recept, mléko se v něm nahradí stejným množstvím rýž.mléka nebo jiným obilninovým a lepek se nahradí bezlepk.směsí (např.Schar Mix B nebo C) a je to! (nebo se dá třeba půl napůl BL směs a kukuř.mouka,nebo půl napůl BL směs a rýžová mouka, atd.)
Předchozí