Ano,
je třeba je poznat. Jenže Romové se už dávno nepodobají těm, za které je máte. Již téměř třetí generace (až na některé) nepracuje, je zvyklá být živena státem. Ztratili půdu pod nohama, nemají nic, o co se opřít. Jen o ty dávky,na které si zvykli (přirozeně).Možná by neškodilo se jich zeptat, co ví o svém národu, o jeho historii, kultuře. Mám na mysli zejména obyvatele sídlišť, kam byli vystěhováni - nejlépe všichni z celého města do jedné čtvrti jako do zoo.
Otázka je natolik složitá, že paušalizovat opravdu nemá cenu.
A taky se mi nelíbí narážky na VŠ vzdělané cikány. Nevím, proč by oni měli měnit nepřizpůsobivé příslušníky svého etnika. Bohatě stačí, že jdou sami příkladem a hlavně něco chtějí a o něco se snaží.
Jsem obyvatelkou sídliště většího města, kde o ulici dále bydlí většina Romů. Děsí mě, co nastane za pár let, desítek let. Na jednu stranu většinu z nich nesnáším, protože mi vadí jejich slovník, hlučnost, noční život, děti toulající se v partičkách bezcílně městem...na druhou stranu je to přirozený důsledek péče státu o ně. Nic nemusí, nechtějí.Každá rada drahá. Stoupá i agresivita, zj. romské mládeže. To nevěstí nic dobrého.
Předchozí