Anežko,
my zase měli na oddělení Romku (zdravotní sestřičku), která kradla léky pacientům:-( Naštěstí se na to přišlo rychle. Osobně slušného pracujícího Roma neznám. Ale takovým moc fandím, určitě to nemají jednoduché, díky nepřizpůsobivé většině.
Ale nemůžu s tebou souhlasit ohledně geriatrie, LDN apod., protože tady je docela dost odlišností :
1) člověk se opotřebuje tím, že pracuje. Jak rychle "sejdeme" zavisí na mnoha faktorech (geny, typ práce, stres). Já svou praci zbožňuju, do práce chodím většinou ráda, ale přesto je moje práce zdrojem stresu, únavy - opotřebení. Nejeden lékař ti potvrdí, že zpravidla 60-letý Rom je na tom mnohem lépe než 60-letý běloch.
Proč asi? Pokud nepracuješ, moc se neopotřebuješ. Romové z nedalekého sídliště tráví celé jaro i léto tím, že sedí na lavičkách před domem a povídají si - žádná práce, žádný stres, menší a pomalejší opotřebení.
2) finanční situace a situace bydlení
většina z nás pracuje, pracovat musí. Jak většina z nás přišla k bydlení? Vzali jsme si hypotéku, kterou musíme splácet nebo platíme pronájem. U Romů je situace trošku jiná, město pro ně postaví sociální bydlení a můžou se stěhovat (a časem to i zdemolovat). Schválně kolik je tady lidí, kteří dostali od města bydlení? A kolik je tady takových, kteří aby bydleli, si museli vzít hypotéku?
Rodina s hypotékou, dvěma dětmi a průměrnými příjmy si asi horko těžko může dovolit starat se doma o seniora a žít z jednoho platu. Kdyby dostali byt od města, bylo by to asi jiné.
Navíc pojem sociální byt je trošku zavádějící, před 3 lety byla v TV reportáž, kde ukazovali ty sociální byty. Můj kolega za stejný tzv.sociální byt zaplatit 3 miliony.
Takže myslím, že fakt, že na LDN není moc Romů, není tím, že by si jejich komunita víc vážila seniorů, ale jinými životními podmínkami a bytovou situací. Kdyby totiž všichni nemuseli pracovat, žili z dávek a bydlení měli v podstatě zdarma, možná by LDN byly prázdné.
Předchozí