Amy,
budu reagovat na všechny příspěvky, co jsi tu dnes napsala o doprovázení blízkého ke smrti.
1. nevěřím tomu, že skoro každej, kdo pečuje, má hypotéku a malé děti - já jsem příkladem. Dál - příklad mýho bratra - malé děti měl, hypotéku myslím taky. Ale co? Pracoval z domova a PŘITOM pečoval.
2. Bez RP jsem tou dobou byla a byla jsem v domácnosti. Nyní už jsem opět na RP (prodlouženém), 2. plat nám poměrně dost chybí
, ale jsou v životě věci, které jsou důležitější než 2.plat. U nás to prostě šlo.
3. Přesně, jak psala Tulka - nevěřím, že většina lidí má NAJEDOU přestárlé rodiče, kteří by potřebovali doprovázet, hypotéku a maličké děti.
4. Jasně jsem tu včera napsala, že v některých případech to vůbec nejde - když jsou diagnózy takové, že o sobě senior neví, neví co dělá, je agresivní atd... ale chápu samozřejmě i případy osamělých matek atd.. Ale stejně se mi sem stále vkrádá to výše - kombinace osamělá matka se dvěma malými dětmi, s hypotékou a přestárlými rodiči? (trochu moc věcí najednou
)
5. Je to 11 tisíc, ano. A chceš vědět, kdy nám to přišlo? 15 měsíců po mamky smrti, my jsme žádali hrozně pozdě, šlo o 1 měsíc a přišlo to za 15 měsíců! Možná by zde byla otázka - proč toho mají posudkáři tak moc, co s tím bude společnost dělat? Myslíš, že Rómům to chodí dřív? (Nevím, jen se ptám? - třeba choděj buzerovat
úřady).
6. Psala jsi o důchodu, ze kterého senior žije. Tam už nevěřím vůbec ničemu. Mamce přišel dopis o tom, že jí posílají ZÁLOHU na důchod za 2 dny po té, co zemřela. Ale byl v tom víkend, třeba by to přišlo už druhý den po její smrti
.
Mamka byla rok v pracovní neschopnosti, pak je zákon takový, že se neschopnost ukončuje. Tak jí řekli, že půjde do ID. Blbost, musela to podat znova o normální důchod. A stejně to nebyli schopni vypočítat, dohledat všechna její zaměstnání. Přesto všechno jsme se o ni přece postarali a žádný prachy /za péči/ vážně nečekali. Celá částka důchodu šla tedy byla předmětem dědictví
O tomhle by se mělo psát, o tom, že důchody jsou vypláceny pozdě a o tom, že PnP běžně zcela přijde až dávno po smrti seniora. Ne o tom, že mladí mají hypotéky, malé děti a tím jsou tedy z obliga.
Vždycky v souvislosti s tím uvádím link: http://zpravy.idnes.cz/prispevek-na-peci-o-matku-prisel-az-po-jeji-smrti-neni-to-vyjimka-px1-/praha.asp?c=A080415_163255_praha_pei
o člověku, který se o svoji maminku staral hodně dlouho (v tom článku je navíc plno nepřesností, ty časové údaje nesouhlasí, staral se o ni déle). Pokud někoho takhle problematika ZAJÍMÁ, a zrovna třeba sám pečuje, tak ví, kam má jít na netu pečující lidi hledat, kam se jít poradit a třeba tenhle člověk (kterej si taky nemyslel, že po skončení VŠ místo toho, že pojede do zahraničí a bude vydělávat v Eurech bude pečovat takovou dobu) i mně v období mého pečování byl vzorem. Zvláštní, že neměl hypotéku ani děti a byl na to všechno sám, že, amy?