no, mě přijde, že to trochu dramatizuješ - děti nejsou blbý, a vědomě si neublíží, pokud jim teda zákazem neporadíš jak na to. S tím jsem zase měla problémy já u svojí mamky - synovi "napovídala", co by se dalo provést (třeba, pozor, nelez na to zábradlí, mohl bys spadnout! - nenapadlo by ho lézt na zábradlí, protože ví, že by ho to mohlo bolet, ale po takové "radě" měl vždy potřebu to vyzkoušet
).
Třeba ostrým nožem jsem nechávala krájet 2 leté dítě třeba vařenou mrkev nebo sýr, prostě měkké věci. 4 leté už nechávám krájet i tvrdé věci. Roční zatím nenechávám krájet ostrým nožem nic, to má svůj dřevěný jakonožík
Léky by měly být z dosahu dětí, to je bez diskuse, to si ohlídávám sama, kamkoli přijdu a dávám na vrchní police a oznamuju dotyčnému, že jsem je uklidila. Rovněž kafata dávám doprostřed stolu a sundavám předem ubrusy, nebo je připínám svorkama, co nosím v přebalovací tašce
Zrovna tak tam nosím krytky do zásuvek. Prostě, když dám k babičce dítě, projdu si místo, kde budou, zabezpečím, co vidím, upozorním na možná rizika, odstraním květináče, vázy, apod. a odkráčím. Za 4 roky se ani jednomu dítku s babičkama nic nestalo.
Je fakt, že kdo nemá dítě doma denně, tak si toho spousta neuvědomí, proto to projití prostoru a zabezpečení udělám raději sama a hlídače na to upozorním.