Omlouvám se, že se ptám na něco, co nesouvisí s článkem,ale říkám si, že jako jeho autorka si to můžu dovolit a nikoho neurazím :-)). Na jedné starší diskuzi tady na rodině jsem našla téma, které mě hodně zaujalo, ale protože tam už diskuse neběží,rozhodla jsem se to napsat sem. Tam jsem si přečetla, že spousta maminek žijících v zahraničí si stěžovala, že musí dát dítě třeba už po dvou měsících do jeslí a jít do práce a bylo to tam popisováno jako dost obecný jev. Byly tam názory typu : Buďte rády, že máte Vaši mateřskou, co bych za to dala. Já si na mateřskou rozhodně nestěžuji, ale nechápu, proč někdo musí třeba po dvou měsících do práce, když nechce. Vždyť my máme mateřskou snad jen půl roku po porodu, kdy se vyplácí nějaká poměrná část mzdy, ale potom už jen rodičovský příspěvek cca 3.250,- Kč. V zahraničí existují také rodičovské příspěvky cca ve stejné výši, ale ženy je nevyužívají. To jsou tam manželé tak špatně placení? Vždyť my z našeho rodičovského příspěvku také nevyžijeme, je to na manželech. A ne všichni berou obrovské platy, a přitom je hodně žen na mateřské. A pořád se říká, že na Západě jsou platy mnohem vyšší než u nás. Tak že by z něj nebylo možné uživit rodinu s jedním dítětem? V čem je tam život o tolik dražší než u nás, že prostě není možné to utáhnout (jen pár let) z jednoho platu? Nemyslím to nijak ironicky, opravdu by mě to zajímalo.
Předchozí