No Petro Noemi - já myslím, že bylo. Moje babička byla z 9 dětí, dědeček z 8. Narodili se oba hned na počátku století (1903 a 1902), nejmladší babiččina sestra se za 2 týdny dožije 100 let, tedy je narozená 1909, nejstarší dítě z těch rodiny bylo narozeno 1888. V té době to bylo dost běžné, babi a děda měli oba to štěstí, že se dospělosti dožily celé jejich rodiny (tedy všichni sourozenci).
Jejich rodiče nebyli zrovna bohatí, ale ani žádné "socky". Jeden pradědeček byl dělník a jeho žena prala "lepším rodinám" - tedy patřili spíše k chudším, ale měli pravidelný příjem a všechny děti se vyučily řemeslu. Druhý pradědeček byl živnostník (krejčí) a tak na tom byli trochu lépe. Měl i dva učně a jednoho tovaryš. To už byla slušná dílna. Jeho paní nepracovala (tedy - hmmm - starala se o 15-ti členou rodinu - kromě dětí a muže i o jeho rodiče a ty dva učně - , vařila, pekla vše od chleba po nevím co, šila na děti, obhospodařovala zahradu, nakládala ovoce a zeleninu, chovala králíky, slepice.... a děti u všeho pomáhaly, každé mělo odmala své úkoly...). Dva synové dokonce vystudovali, ostatní děti šly na řemeslo (třeba ta nyní stoletá paní byla švadlena). Takže myslím si, že nemáš pravdu v tom, že početnější rodiny nebyly. Pokud neměla žena zdravotní potíže byla buď těhotná nebo kojící a za život "zvládla" cca 10 těhotenství. Je pravda, že mnohé "nedopadlo dobře", je pravda, že byla mnohem větší porodní a kojenecká úmrtnost, ale určitě před cca 100 lety byl průměr dětí na jednu rodinu mnohem vyšší než dnes. Já bych to tipla tak 4 děti. Třeba by se to někde dalo vyčíst.... Ale nevím kde.
Simča
Předchozí