Odklikla jsem to nechtěně dřív, ještě jsem chtěla dodat, že jsem podobnou bezohlednost, i když poctivě zaplacenou zažila 2x na dálkových linkách. V obou případech vykoupeno 35 místenek.
Jednou to byl školní výlet na 150 km dlouhé lince, která jezdí jednou ráno a jednou odpoledne. Projíždí řadou středně velkých měst napříč "hlavním přepravním proudům", takže je to pro většinu z těchto měst jediné vzájemné spojení. Podle toho je také využívána - většina lidí tam cestuje na vzdálenost tak 50-100 km a vystřídá se v tom autobuse přes 100 lidí. Co ti si měli počít? Řidič je musel brát na vlastní riziko na stání do uličky, i když to byl zájezdový autobus, který nemá místa k stání!
Podruhé to byl skautský oddíl na "rychlíkové" lince cca 100 km, která jede většinu cesty po dálnici, takže lidi na stání nevzal. Jezdí sice cca jednou za hodinu, ale ani ten následující autobus není nafukovací. Nevím jak to vypadalo za tu hodinu, já tam byla hodně brzo, takže jsem se do toho autobusu dostala, ale po našem odjezdu zůstalo nástupiště plné lidí
Takže sice chápu, že je nepříjemné platit někde i za předškoláky, ale jsem přesvědčená, že kdyby to bylo pro všechny děti do 6 let zadarmo, tak budou časté problémy, kdy výletníci budou zabírat místo těm, kteří cestovat opravdu nutně potřebují.