Mám tři děti a nepřipadám si nějak znevýhodněná oproti minulosti, kdy jsem měla dítě jedno a posléze dvě.
Naopak jsme na tom paradoxně finančně líp a auto jsme si pořídili až po narození třetího dítěte. Ne kvůli dětem, ale kvůli nízkým cenám aut, které přinesla krize.
Autosedačky - pokud není nová změna zákona, zákon připouští vozit třetí dítě bez autosedačky, pokud se tři sedačky do auta nevejdou a pokud bude třetí dítě připoutáno pásem. I tak většina rodin se třemi dětmi v mém okolí pořídila se třetím dítětem větší auto, aby se jim na zadní sedadla vešly autosedačky tři. Já bych malé děti bez autosedačky teda nevozila, radši bych jezdila MHD.
Zvláštní je, že většina rodin s větším počtem dětí finanční situaci tolik neřeší, naopak mnoho rodin s nadstandardním příjmem skuhrá, jak je všechno drahé.
Při vícero dětech se nekupuje všechno vícekrát. Mnoho věcí děti dědí, hračky snad nemusejí mít trojmo nebo čtvermo a tam, kde se nají dva dospělí a dvě děti, se nají v pohodě i další dítě.
A vstupné na hrady a zámky? Nikdy jsme neobíhali památky každej víkend, 1-2x za sezónu mi přijde normální při jakémkoli počtu dětí a na to se peníze dají vyšetřit.
Jo a při velkém počtu lidí vychází vlak se zpáteční skupinovou jízdenkou velmi velmi velmi levně