Máme jen 2 děti, ale jedno velmi často nemocné, druhé s LMD, takže se ke stavu 3 děti taky blížíme.
Souhlasím s tím, že by se měly přepočítat důchodové odvody podle počtu dětí (řekněme do 3) a pak dál zvyšovat důchody podle sociální pojištěnosti dětí. Prostože ti kdo mají 0-1 dítě na pár jsou v podstatě černí pasažéři důchodového systému, protože nebude z čeho jim platit důchod. Čili by tu částku buď neměli dostat (jejich odvody jdou na jejich rodiče !!!) a nebo by to měli kompenzovat zvýšenou částkou odvedenou do důchodového systému. Je to věc navrhovaná některými špičkovými ekonomy už řadu let (ekonomy analytických a investičních společností a bank, žádnou levicí, ta hájí u nás níže-středostavovské vyžírky) a konečně pravice to letos vznesla jako téma.
Co se týče sedaček, není třeba mít tři, střední pás přes břicho se pro nejstaršího uznává. Ale pokud mohou se na silnici pohybovat patnáctiletí milionáři ve Smartech s rychlostí do 45 km/h, tak si myslím, že při snížení rychlosti na 60 km by mělo být možné posadit dítě od 3 let na normální sedačku podloženého dekou apod. My jsme jako první auto měli před 10 lety užovku (Škoda 120) bez pásů vzadu (protože nebyly v techničáku, nesměli se namontovat, i když jsem je měl koupené z vrakáče) a tak jedno dítě sedělo vzadu, druhé leželo ve vaničce od kočárku přiražené přední sedačkou (manželka jezdila skoro v leže). Zažili jsme drobnou čelní nehodu - nedobrzdil jsem to, kdy se dětem sedícím vzadu nic nestalo, manželka měla naražené koleno.
Líbí se mi bavorský model slev, tj. 1+1, 2+2 a 2+x (pokud 2 jsou rodiče, nebo prarodiče) se účtujou jako 1 nebo 2.
Co se týče školy, normálně jsem psal dítěti v autě omluvenku do OL vždy, když přijedeme pozdě. Dojížděli jsme cca 7 km. Časem jsem to zoptimalizoval na jednu řádku, kam jsem jen napsal datum a podpis. Dítě mělo v případě pozdního příchodu už při vstupu do třídy nalistovaný OL. Mohlo se to stát tím, že byla zácpa, že silnice byla rozkopaná, nehoda, ... nebo že jsem třeba já zaspal. Ale niz z toho není problém DÍTĚTE.
Pokud bylo druhé dítě, nebo manželka nemocná a syn byl malý, tak se někdy do školy prostě nejelo. Povinnost živit a pečovat je stejně významná jako docházka. (Ono to druhé dítě stejně bylo často už "načaté".) Podobně jako navrát do školy na 2 hodiny, pokud jsme jeli přes půl Prahy k doktorovi. Máme všichni významné problémy v imunitě, takže manželka prakticky přes zimu z problémů s HCD a s virózami nevyjde a mně pomohla až diagnóza cukrovky a PAD. Obě děti mají sníženou imunitu a dcerka na to měla 4 léta POB/PnP. Takže výpadek je docela častý, já sám mám průměrně 23 dní neschopnosti ročně. Dcera měla nejhůře za rok přes 80 dní (320 hodin) zameškaných.
Považoval bych i za rozumné stanovit lépe systém sociálního bydlení, protože na jednu stranu jsou u nás lidi, kteří jsou nepřizpůsobiví, ale řvou hned o rasizmu, na druhou stranu jsme ve škole zažili pár rodin (většinou samoživitelky 2-3 dětí), kde děti byly rády, že mají kde spát. Ale ve škole fungovaly relativně normálně.
Předchozí