ahoj, já myslím, že základem konstruktivní hádky je, držet se tématu a nevytahovat staré křivdy. Když mi něco vadí, řeším ten konkrétní problém a ne to, co mi on kdy provedl. Negeneralizovat, jako že to je celý on a tohle dělá pořád atd. Taky je důležité parafrázování. Moje zkušenost je, že po několikaminutové výměně názoru zjistím, že každý mluvíme o něčem jiném. Proto si vždy ověřovat, jestli jsme slova toho druhého pochopili správně. To znamená, převyprávět to znovu vlastními slovy. Ale je potřeba napřed tohle chlapovi vysvětlit, protože jinak si bude myslet, že se mu vysmíváte nebo ho neberete vážně. Stejně tak se partnera ptát, jestli pochopil správně to, co mu bylo řečeno. Ale zase mu to vysvětlit, aby si nemyslel, že z něj děláme blbce. Ono to zní hrozně, ale lidi se opravdu často hádají spolu, ale každý úplně o něčem jiném. Pak vzniká spousta nedorozumění, které se pak obtížně řeší. Neříkám, že se mi vždy daří tohle všechno dodržet, ale snažím se nevytahovat staré křivdy, které stejně už nikdo nevyřeší. Navíc on moc dobře ví, které to jsou
, takže proč to připomínat. No a to parafrázování je fakt docela dobré. Skoro vždy se stane, že každý řeší něco jiného. Existují dokonce pravidla správné hádky, které jsou popsány v knize Emoční inteligence, už nevím přesně ten název. Takže asi tak. Taky většinou dělám to, že si hádku napřed promyslím, nehádám se s horkou hlavou. I když to zní směšně
. Nicméně tohle je teorie, takže praxe bývá často jiná, je těžké zachovat klidnou hlavu vždy.