"Kazda vec ktera souvisi se sexualitou, navic s zenskou, navic prosazovana vzdelanymi sebevedomymi zenami nepouzivajicimi "zenskou taktiku", navic na poli, kde by meli muzi prijit o kontrolu nad situaci, je choulostiva, horlava. Boura to predstavy o tom, "jak by se zeny mely chovat". Nedelaji to. Tak to jsou carodejnice." - s tímhle tvým odstavcem mám problém.
Asi bych to neměl psát, protože se samozřejmě vystavuju riziku obvinění, že to právě dokazuje, že je pravdivý (proti všem netovým zvyklostem jsem totiž skutečně muž, ačkoli používám v nicku mužské jméno
).
Ale k věci: Domnívám se, že je to nepřípustné zobecnění. Jistě, část skutečnosti takhle vypadá. Nemyslím, že moc velká část skutečnosti, ale tu míru nelze objektivně změřit, takže to je jedno. Větší (podle mě) část skutečnosti ten odstavec ale vůbec nevystihuje. Je to jen taková legenda, která má utěšit ty, kteří nedokázali přinést dostatek rozumných argumentů nebo prosadit svou věc. V případě genderových otázek to bývají ženy, ale to je jen shoda okolností.
Myslím, že neexistuje žádná obecná představa o tom, jak "by se ženy měly chovat". Oprava: existuje, mezi ženami samotnými často. Vzdělané sebevědomé ženy nemívají (dle mých zkušeností) problém s muži, se kterými diskutují nebo spolupracují. Mívají zcela zásadní problém s ostatními ženami.
Poznámku o mužské kontrole nad situací pak nelze už dávno vnímat jinak než jako vtip
, rád bych někdy takovou situaci viděl
Trochu jiná věc je, pokud to některé tzv. feministky dotáhnou do extrému a začnou tvrdit, že ženy nepoužívají racionální logické argumenty, protože a) ratio, b) logika a c) argumenty jsou právě mužské nástroje, které muži vymysleli k ovládání žen. Ženy prý mají právo diskutovat nelogicky, emotivně a hystericky a nikdo jim toto právo nemůže upřít.
To je samozřejmě únik, po kterém jakákoli diskuse končí, protože diskuse v naší kultuře je na těchto věcech založena a jako taková by tedy byla také vlastní pouze mužům. Nastává pat, končí komunikace a problém se neřeší, poněvadž emoce a hysterie se prostě (zatím) neukazují být správnou cestou k řešení problémů.
Z tvých dosavadních příspěvků ale usuzuji, že tenhle poslední odstavec jsem napsal zbytečně, protože takhle jsi to ty jistě nemyslela.
Takže když to shrnu, nemyslím si, že by se většina problémů, porody nevyjímaje, dala takhle pohodlně zjednodušit na spor muži/ženy. Důkazem budiž i to, že na zdejších diskusích o porodech si často k výživnému flamu vystačí ženy samotné, a z úrovně jejich příspěvků bych se rozhodně neodvážil soudit, že fanynky PP mají vyšší vzdělání, o sebevědomí ani nemluvě. Nevím, kudy ta dělící čára vede, ale tudy určitě ne.
Jsou prostě lidé (muži i ženy), kteří jsou otevření nebo úzkoprsí, věcní nebo emotivní, klidní nebo vztahovační atd. Zobecňování typu "muži jsou takoví" nebo "ženy jsou takové" nic neřeší, naopak to řešení problému vždy oddaluje.