Podívej, nevyjmenuju ti je. Zaprvé už nějaký čas diskuse o porodech záměrně neotvírám, i tady jsem zjevně udělal chybu, protože podívej, kolik je hodin...
Zadruhé kdybych to udělal, nemělo by to jiný výsledek, než šílenej flame, a já flamuju pouze tehdy, když mám opravdu hodně špatnej den a mizernej odhad.
Sektářské chování popisuju (stručně, ale přece) v jednom odstavci výše: záměrné překrucování argumentů oponenta, nepřípustné zobecňování, pomluvy, ostrakizace odlišných názorů, hanlivá přízviska vztahovaná na celé skupiny apod. Jména si k tomuto typu chování dosaď sama. Nadpis této diskuse je příkladem takového chování - nepřípustné zobecnění (i když hned v úvodním příspěvku ho zakladatelka značně zmírnila, stejně nezabránila flamu).
Upozorňuju, že bys taková jména našla na obou stranách sporu (už jsem to psal dříve), zajímavé ale je, že právě PP fanyky právě na moje příspěvky vždycky eagovaly mnohem podrážděněji, ačkoli jsem vždy předesílal, že jsem zastánce svobodné volby způsobu porodu a vadí mi pouze neodůvodněné pomlouvání porodníků. Proto mám dojem (dojem, ne důkaz!), že mají k sektářství větší sklon: kompromisní řešení (ať si každý vybere) jim zjevně nestačí. Chtějí ještě vyjádření, že jejich pravda je lepší. Což je jasný znak sekty.
Myslím ale, že jak se povědomí o PP šíří a stává alespoň módou, když už ne obecně přijatým faktem, sektářské rysy skupiny zastánců ustoupí samy. Jsou vždy charakteristickým rysem "obležené" menšiny s pocitem ohrožení...