Přidat odpověď
Tak jsem prolítla zajímavou diskusi o opicích, opět masakr:). Jitko, chápu, co tím chtěl básník říci:), to video bylo dojemný...
Přidávám část z knihy lékařky se specializací na gynekologii a porodnictví Christiane Northrup.
"Těhotenství je zázračný proces a měl by být časem, kdy se žena naladí na potřeby svého těla a dítěte s podporou všech jejích blízkých. Po staletí pomáhaly matkám v těhotenství a při porodu porodní báby, které jim poskytovaly lékařskou a emocionální pomoc. Samotné anglické slovo obstetrics (porodnictví) je odvozeno od latinského stare, stát po boku. Ženino tělo instinktivně ví, jak rodit, jaké dělat pohyby, aby pomohly, a jaké zvuky vydávat, aby se jí ulevilo. Moderní porodnictví však ustupuje od přirozené podpory rodičky, které umožňovalo jejímu tělu přirozeně reagovat, a uchyluje se k k dominatním a často invazivním praktikám. Naše kulturní výbava nám velí svěřit se do péče odborníků, takže většina z nás ztratila kontakt s přirozenou znalostí a mocí porodu, stějně jako většina oněch odborníků, kteří se spoléhají na testy a přístroje, aby jim napověděly, co mají dělat. Na fakultě jsem z toho měla hrozně divný pocit a vždycky jsem se podivovala, proč máme tak vysoký podíl císařských řezů. Ale až v posledních několika letech, třebaže jsem téměř deset let pomáhala na svět dětem a porodila dvě vlastní, si uvědomuji, že zážitek těhotenství a porodu neposiluje většinu žen tak, jak by mohl"
Jen dodávám, že ona lékařka je sama přesvědčena, že jsou ženy, které nejsou schopny porodit přirozeně, potřebují lékařský tým a rozhodně není jejím cílem, aby všechny ženy rodily přirozeně.
Předchozí