Teda zeny, ja vzdycky nez doctu, tak ani nestihnu zareagovat a uz je tu plno dalsich prispevku.
Jen bych chtela napsat, jak to probihalo pred mym prvnim porodnicovym porodem v UK.
Porodni plan je soucasti tehotenske knizky a kazda tehotna ho probere se svym zdravotnikem predem. Pozitivni na tom je, ze si kazda zena alespon ma cas uvedomit, co vlastne chce nebo nechce. Porodni plan neni nijak zavany, urcite ho behem porodu neni potreba prepisovat, staci se nejak vyjadrit. A nebo muzete mit napsane napr. "nechci, aby mi personal nabizel utisujici prostredky, pokud je budu chtit, reknu si". Je tam proste prostor probrat veci.
Kazda zena si take napise, zda chce kojit ci ne a podle toho se pak personal chova tesne po porodu. U zen, ktere kojit nechteji, pak nikdo neusiluje o zadne prilozeni. Dale si tam zena napise, zda chce dite ihned na hrud, nebo ho chce nejdriv otrit a nebo uplne umyt. Ja znam dost zen, ktere by si "umatlane dite" nevzaly, to zas neni takova vyjimka.
Jinak celkova atmosfera je takova, ze porodnice za dite rozhodne zodpovednost prebirat nehodle. Tudiz vysetreni probihaji na pokoji za pritomnosti matky a nebo si matka dite odveze na urcene misto. Kdyby tady matka rekla neco jako, tak si ho odvezte a az bude po vysetreni, vratte mi ho, tak by se asi s velkym pochopenim nesetkala
.
Drive se v porodnicich detem davaly takove ty jednorazove flasky s umelym mlekem, ted se porodnice spise priklaneji k tomu, ze lahvicky i mleko ma mit matka s sebou a vse si tam obstaravat sama
. Umite si to v CR predstavit??