musím se přiznat, že ani já jsem nebyla zrovna andílek. ale nepoužívala jsem násilí na rodiče, ale na bráchu. pamatuji si, jak jsem mu vyrazila zub. on mi to po několika dnech také oplatil. pořád samá modřina.
mamka byla naše spása. nikdy si nepamatuji, že by proti nám vztáhla ruku. zato táta bych řekla že se s námi moc nemazlil :-) bylo-li třeba, usměrnil nás.
pamatuji si, že když mi bylo asi tak 2,5r ( možná že i méně ), byla jsem v postýlce. prý jsem se šíleně vztekala. byla jsem prý opravdu křikloun. asi mě táta musel naštvat, protože jsem prý vzala nějakou velkou knihu a mrskla jsem jí po tátovi. bohužel :-) nebo bohudík? jsem se netrefila do táty, ale přímo do zasklených dveří. celá léta pak byla slepená lepenkou, protože naši neměli finance na nové. ale táta říkal, že mi tak "zlískal" zadek..... a je pravda, že jsem si tuto událost i pro příště zapamatovala...
ale bylo toho mnohem víc... třeba když jsem puslila v koupelně vodu a nechala téct, nebo korálek v uchu, toaletní papír v nose...
ale to jsou spíš lumpárny. mamka se snažila tátovi nic neříkat, ale bohužel někdy se stali průšvihy aniž by si to někdo uvědomil.
ale je pravda, že když dítě řekne, že už to nikdy neudělá.... rodiče změknou:-) teda alespoň u nás to platilo na tátu:-)
ale co řekl táta, to platilo. pamatuji si, že pro mě bylo strašné, když se mě snažil odnaučit brát si dudlík na noc. za to jsem ho nenáviděla :-) třeba máčet ho do pepře atd...
ale k tématu... nemyslím si, že bít dítě je správné...
ale výchovně na zadek si myslím neuškodí. pamatuje si někdo také na nášup k nezapomnění? já mám spoustu vzpomínek na příhody s babičkou. tenkrát i dnes jsou k smíchu, i když někomu by to přišlo strašné. a teď, když si sbráchou ty příhody vyprávíme, popadáme se za břicho. a někdy nám až tečou slzy.
ale po pravdě. myslím, že naši by si nenechali líbit od nás nějak mlátit. a my jsme si to ani nedovolili. jednak z respektu a jednak nás to nenapadlo.
třeba je to tím, že takový druh násilí v době našeho dětsví nebyl probírán mezi dětmi a my jsme se dívali na " my všichni z kačerova a chip a dale" a o žádném spidermanovi ani batmanovi jsme neměli ani "šajn"
tak ještě jednou hodně zdaru. tímto zamyšlením jsem si vzpomněla na historky dávno minulé.
a ještě... někdo tu zmínil, že ho rodiče dost často bili. je to hrozné a potom chápu, pokud mají odpor k nějaké ruční razii.
snad tolik dnešních maminek nemá tuto zkušenost za sebou....
Předchozí