Vendyno, to s okolím chápu. Mně je poměrně šumák co si o mně kdo myslí, je to můj život. Ale necítila jsem potřebu své rozhodnutí ohledně místa porodu zbytečně ventilovat. Takže o domporodu věděla moje máma, švagrová (ta rodila plánovaným CS. Své plány jsme si konverzačně sdělily, pokývaly nad nimi hlavami a v míru pokračovaly v debatě) a naše chůva. Stačí mi, když mne teď krmí svými dramatickými nemocničními porody, při kterých bylo zachráněno jak dítě tak širé příbuzenstvo.
Beru to tak, že každý vychází z pro něj dostupných a pochopitelných informací. Pokud se u vás v rodině věří tomu, že v každé porodnici zachrání všechny matky a děti i jejich zdraví, budiž jim ta iluze přána. Je otázka, jestli by ti také vyčítali, kdybys rodila v porodnici bez JIP a zrovna byla potřeba. Je otázka, jestli by tak jásali nad skvělostí porodnice poté, co by si tam miminko pořídilo nosokomiální infekci. Jestli by vám podali pomocnou ruku poté, co bys měla ty nebo dítě zdravotní následky díky tomu, že jsi zrovna měla smůlu, a kápla na nekvalitní personál u porodu
To si musí uspořádat každý sám v sobě, co jsou pro něj výhody a nevýhody. Důsledky si také potom nese sám, nikdo to za něj neudělá. Ani v porodnici ani doma.