Přidat odpověď
- Já docela rozumím i tomu, nač jste reagovala, i tomu, jak reagujete. Problém nacházím, jak jsem dávno a vícekrát psal, v komunikačním bloku, o němž si myslím, že je dán nepochopením významu užívaných pojmů (když tedy pominu apriorní osobní podjetí, resp. apriorní aversi ze zdravotníkům, které zavdávají paušální odsudky, vlamování do otevřených deří a jiné, až militantní postoje).
- to, že je novorozenec zdravý, musí prvně někdo poznat, ale já svou reakci na Váš příspěvek k nezdravým novorozencům nevztahuji
- jak by porodnice nebo jiné zdravotnické zařízení mohly slibovat bonding ? Vždyť to je naprosto věc rodiny, tedy především vztahu dítě-rodiče, v širším smyslu sourozenci a jiní blízcí. Proto píšu jak byste si představovala to trvání na bondingu. Něco jiného je vytváření podmínek pro imprinting, iniciální kontakt vůbec, attachment - jakkoli to s bondingem souvisí, ba ho to i jistým způsobem a do jisté míry podmiňuje, je to něco jiného.
- řada procesů, které provázejí vývoj vztahu dítě-rodina, začíná v nejútlejším věku, ba i před narozením dítěte a probíhá přerůzně podle podmínek bez poruch, řada z nich je z nejrůznějších důvodů nějak narušena - to ale obligátně nedeterminuje trvalé následky, vždy záleží na okolnostech dalších a na charakteru a délce té poruchy a také (a možná především) na účastnících toho vztahu.
Předchozí