Přidat odpověď
Zuzano hezky sis to na závěr shrnula, když je člověk někým vykolejený tak se těžko hledá nadhled a objektivní pohled na věc.
Můj mladší Cipísek je v některých ohledech "náročnější" než starší bráška, narodil se trochu dřív tak i dost opožděnější, ale tím, že byl druhý tak jsem vše brala a beru s větším klidem a nestresuju jeho ani sebe zbytečně.
S mluvením začal 3 měsíce před 3. narozeninami (to už nás logopedka honila na foniatrii a že si ho zaregistruje, ale já nakonec vydržela a nikde nebyla) a sice ještě stále nemluví 100% všechna písmenka (samo r, ř, a nejdou mu moc ani sykavky), ale když si dá záležet je mu mnohem lépe rozumět než jiným co mluvili dřív. Srovnávat u něj nemůžu, protože právě starší byl ve všem hrozně dopředu, mluvil brzy a moc dobře, i teď má mnohem bohatší slovní zásobu než vrstevníci a tak právě proto je nesrovnávám (to by mladší dopadl jak retarda) a vím, že má mladší prostě "svůj" čas a vše vždycky a s přehledem dožene.
Je i vzteklejší, ale důslednost je výborná kamarádka a pokud má "svůj amok" tak nevysvětluju (stejně tou dobou nic neslyší), zatnu zuby a honem rychle změním téma a odvádím pozornost úplně na něco jiného - to se mi osvědčilo ještě víc, než překročit a dělat že to nevidím/neslyším. Vysvětlit danou věc odložím na jinou příležitost kdy bude v klidu a "na příjmu".
To že Ondra "nevnímá" a nemá "oční kontakt" když ho káráš je jasné, ta situace je mu prostě nepříjemná, podle mě sám dobře ví, že něco neudělal dobře a nejradši by se v tu chvíli schoval někam pod zem, kde by se vyhl kárání a dlouhému vysvětlování. Myslím, že ti prckové tyhle věci prostě vědí, ale jejich přirozenost je prostě zkoušet a stále pokoušet, vždyť přece každý se učí svými vlastními životními zkušenostmi. Já myslím, že to je holt živější, ale skvělý zdravý kluk co je aktuálně v nbáročnějším období, které ale zase přejde a bude na chvíli líp než bude zase hůř ;-).
Přeju pevné nervy a hodně sil na příchod nového chlapečka, bude časem úžasné jak si spolu vyhrají a budou vymýšlet společné lumpárny ;-).
Předchozí