| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Maminky, ze zvířátek nešilte!

To co píšete o toxoplasmóze - je to tak. Kočky toxoplasmózu přenášejí svými výkaly, ale člověk se od nich nakazí výjmečně. Musel by se dotknout kočičího exkrementu a pak hned něco jíst rukama, které by si před jídlem neumyl. Exkrement by musel být od nakažené kočky a pokud kočka jednou toxo prodělá, už se u ní opakovat nebude, to znamená, že od jedné kočky je teoretická možnost nákazy pouze v období, kdy u ní toxo probíhá (je to většinou hned u koťat). Takže za celý život kočky dejme tomu 14 let je teoretická možnost nakazit se od ní toxoplasmózou asi tak jeden měsíc. Pravděpodobnost nákazy tedy opravdu není velká. Mnohem větší pravděpodobnost nákazy toxoplazmózou je ze syrového masa. 95% lidí, kteří onemocní toxoplazmózou jí dostane ze špatně tepelně zpracovaného masa a ne od kočky jak se traduje.
Jako dítě jsem doma mít kočku nesměla, ale celé prázdniny jsem každý rok trávila u babičky na vesnici, kde bylo spousta koček a já si s nima hrála a pašovala do postele a vůbec milovala jsem je. Domů k rodičům jsem si pořídila kocoura až jako dospělá, žil s náma 14 let. Otěhotněla jsem a podlehla strachu z toxo. Konzulotovala jsem to na Bulovce na infekčním oddělení, z testu mi vyšlo, že jsem se v životě s toxoplasmózou nesetkala. Já, která jsem s kočkama jako dítě tajně i spala!!!Tenkrát mi lékařka ohledně toxo a způsobu přenosu (především a hlavně syrovým masem) všechno vysvětlila.
Když se mi narodilo dítě, od rodičů jsem se odstěhovala, kocour u nich zůstal, už by mi ho nedali, už ani nežije. Nyní mám děti 2 a jednu kočičku, pořídila jsem jí dětem před rokem na jejich několikaleté naléhání. Už chápu své rodiče, proč zvíře nechtěli, práci mám hlavně já, ale přesto jsem ráda, že jsem podlehla. Děti tu kočku milují a ona je, těší se na sebe vzájemně. A chlupy doma máme, ale fakt lepší chlupy než prach z koberce.
A ještě bych chtěla dodat, že já jsem toxoplasmózu v životě neprodělala, ačkoli se s kočkama mazlím celý život. Za to nikdy nejím syrové maso a na jeho zpracování mám zvláštní prkýnko, nějak nesáším syrové maso. Před týdnem jsme měli vánoční večírek, který se protáhl, VŠICHNI u stolu si později v noci dali tatarák, jen já ne, já prostě syrové nikdy nejím, zřejmě proto jsem nikdy toxo neprodělala, protože jinak promořenost toxoplasmózou v populaci je prý vysoká někde až 50% lidí se s ní setkalo.
Takže koček bych se nebála, ale syrového masa rozhodně ano.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.