| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Někdo nám ukradl Vánoce

Nejen, ze Jezis se nenarodil v prosinci, ale Vanoce jsou pohansky svatek, ktery krestane "pokrestanstili" (a kdyz budeme presni, tak ukradli pohanum;)). Jezis se narodil v dobe, kdy byli pastyri na polich, v Judsku je prosinec obdobi zimy a chladu, je v podstate jiste, ze prosinec to nebyl. Navic nektere prameny uvadi prvotni puvod Vanoc davno pred kristem naopak v tzv. falesnem nabozenstvi (do doby Nimroda, ktery se bouril proti bohu), ale to jen tak na okraj. Nejcasteji se uvadi puvod vanocnich oslav jako oslav zimniho slunovratu, tj. doby, kdy pomine nejdelsi noc v roce (21. 12.) a slunce se vraci (dle nekt. pramenu puvodne "oslavy nepremozeneho slunce"), lide to brali jako ze nejhorsi cast zimy maji za sebou a ted uz v podstate "prichazi jaro".
To jen tak na okraj.
Jinak kdo si Jezise behem vanoc chce najit, ten si ho najde, a kdo nechce, tomu nepomuze, kdyz zakazeme komercni masirku od poloviny listopadu a podobny "zlodeje vanoc". Ja verici nejsem a nikdo mi nic neukradl - o vanocich rozjimam pravidelne a velmi, je to pro me doba k tomu nachylna, slavime advent a vsechny veci s tim spojene a cely prosinec si vanocne uzivam. Miluju vanocni vecery, kdy uz vsichni spi a ja si kazdy rok sedam ke stromecku a divam se do nej a necham plynout myslenky... je to pro me magicky okamzik a uz se na nej desne tesim. Driv to tak i byvalo, myslim, ze to tu nekdo psal v nejakem clanku?, ze doba adventni vlastne byla doba, kdy vse koncilo, pred koncem roku se uzaviralo hospodareni, vsichni sedeli doma u kamen a cekali na prelom (prave po slunovratu, kdy zase budou delsi dny), hodnotili predchozi sklizen, urodu, pocasi, proste udalosti uplynuleho roku a probirali co prinese ten budouci... A stejne tak to delam ja. A bez Jezise.
Nicmene, nechci, aby to vyznelo jako kritika. Me se clanek velice libil, protoze byť pres krestanstvi, upozornuje vlastne na to, o cem mluvim - ze lide pro samou moderni dobu (komerci, uklid, peceni...) zapomneli rozjimat. Jen jsem chtela uvest na pravou miru, ze chceme-li byt presni, rozjimat by se melo "pohansky", ne krestansky;). Jsem na to totiz trochu citliva, na ta zverstva, co cirkev udelala, na to kolik kultur (v africe, j. americe) znicila a vzala jim puvodni identitu atd., takze ja slavim zimni slunovrat (a mimochodem vajicka barvim na pohanske svatky jara:)).
PS: Prosim vsechny verici, neberte tento prispevek nejak spatne, je to jen vyjadreni nazoru. Nevadi mi vira, kostely mam rada, otcenas umim, dokonce jsem se uz v zivote i pomodlila, vadi mi cirkev a cele jeji uskupeni. Ani v nejmensim vira jednotlivce jako takova.
PPS: Pardon za tak dlouhy prispevek, nejak mi to ujelo...

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.